publicat în: Arhivă

Este posibil sa fi fost descoperite legendarele mine ale imparatului Solomon, in Iordania

Legendarele mine ale regelui Solomon, care in conformitate cu legenda pareau pline cu aur si diamante, puteau continute de fapt cupru, conform unei descoperiri facute in timpul unor sapuri ale caror rezultate apar publicate in cea mai recenta editie a Analelor Academiei Americane de ?tiinte (PNAS).


Aceste mine de cupru, situate in Khirbet en-Nahas, un pustiu sterp din regiunea de sud a Marii Moarte, ne intorc la sec. 10, inaintea erei crestine, acolo unde se afla regatul lui David, mostenit de fiul sau, Imparatul Solomon, conform mentiunilor Bibliei. in sustinerea acestei teorii s-au facut unele teste cu C-14.

Metalele extrase din aceste mine ar fi permis suveranului sa-si realizeze ambitioasele proiecte de constructie, inclusiv primul Templul din Ierusalim, a declarat arheologul Thomas Levy, din Laboratorul de Arheologie Levantin, Universitatea California (vest), unul dintre principalii autori ai studiului, alaturi de iordanianul Mohammad Najjar.

Aceste sapaturi au descoperit astfel dovezi ale activitatii metalurgice in aceasta zona inca din sec. 9 inainte de Hristos, care se potriveste istoriei Edomitilor din Biblie.

Edomitii erau un popor stabilit in valea biblica a Edonului – in locul unde sunt amplasate aceste mine – fiind dusmani vechi ai lui Israel.

Sapaturile efectuate incepand inca din 2002, au ajutat la extragerea unor esantioane de carbune de lemn aflat sub sase metri de deseuri provenite din exploatarea asezarii.

Acesti cercetatori afirma acum ca activitatea miniera a inceput mai devreme decat credeam anterior acestei descoperiri, in secolul 10 inainte de Hristos.

Datarea minelor din Khirbet en-Nahas reprezinta un subiect controversat de mai multe decenii.