Descoperire de exceptie, la Ierusalim

Un fragment dintr-un sarcofag al unui mare preot, care a slujit in perioada celui de-al doilea Templu Iudeu, a fost descoperit in partea de nord a Ierusalimului, a anuntat luni, printr-un comunicat, Autoritatea Israeliana a Antichitatilor.
"O descoperire de exceptie, a avut loc in timpul sapaturilor efectuate in partea de nord a Ierusalimului. Aici s-a gasit un fragment din capacul unui sarcofag, purtand o inscriptie tipica epocii celui de-al doilea Templu – in jurul secolului I al erei crestine”, a declarat acest comunicat.



"Fragmentul, cu o lungime de 60 cm. si o latime de 48 cm., poarta urmatoarea inscriptie, atent sculptata in piatra de calcar: Ben Hacohen HaGadol (Mare Preot)".
Preotii apartineau tribului Cohen, conform traditiei religioase evreiesti.

Totodata, conform comunicatului, "in perioada Celui de-al Doilea Templu, slujeau multi preoti aici, deci este aproape imposibil sa stii la care se refera aceasta inscriptie. Dar, este probabil, ca acest preot sa fi slujit intre anii 30 si 70 ai erei crestine."

Comunicatul a mai precizat ca, printre cei mai mari preoti ai acelei perioade, se cunosc: Caiafas Bar Yossef, Theofilus (Yediddiya) Hanan Ben, Ben Simon Boetus, si Hanan Ben Hanan.

Sapaturile s-au desfasurat sub indrumarea Ministerului Israelian al Apararii, de-a lungul "barierei de separare" dintre Israel si Cisiordania.


“Cu aceasta ocazie au mai fost decoperite si alte vestigii arheologice, dintre care, cele mai importante ar fi bazinele si rezervoarele (cisterna) datand din perioada celui de-al doilea Templu Iudeu si de la inceputul erei islamice, a mai precizat Autoritatea Israeliana a Antichitatilor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.