Optimism in situatie de grea incercare: anecdote cu… fete in bikini si sfaturi despre atitudini normale, in predicile conducerii Bisericii Ortodoxe Ruse

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova

“Biserica Ortodoxa Rusa nu le recomanda credinciosilor sai sa vada o pedeapsa directa, din partea lui Dumnezeu”, in temperaturile anormal de ridicate pentru acesta tara, dar considera ca este un lucru pozitiv ca oamenii sa se gandeasca la pacatele lor si la viata vesnica.

©traducere si alcatuire pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Aceste calduri determina populatia sa se gandeasca la faptul ca nimic nu este intamplator. Oamenii incep sa se gandeasca daca vietile lor se desfasurau corect, daca se ajutau unul pe celalalt", a spus seful Departamentului Sinodal pentru Biserica si Societate, protopopul Chaplin Vsevolod, vineri, la conferinta de presa Interfax.

in acelasi timp, acesta a atras atentia asupra faptului ca daca este foarte cald nu trebuie sa avem o scuza pentru a merge la biserica cu umerii descoperiti, in pantaloni scurti si cu alte alte haine extrem de lejere.

"Daca o persoana vine sa comunice cu Dumnezeu si accepta sa apara neglijent imbracat, inseamna ca e ceva in neregula cu sufletul sau", considera pr. Vsevolod.

Preotul a mai spus, cu aceeasi ocazie, o gluma despre doua fete in bikini, care au decis sa viziteze biserica unei manastiri de calugari, dupa ora de plaja. Dupa ce s-au indoit mai intai ca ar putea sa mearga imbracate asa, au ales ca in cele din urma sa-si asume riscul. Ajunse insa in manastire, au inceput sa auda comentarii legate de aspectul lor necuviincios. Prin urmare, una dintre fete remarca: “Ti-am spus eu ca trebuia sa ne acoperim capul!”.

La randul sau, seful Departamentului Sinodal pentru Relatii Externe al Bisericii, Mitropolitul Ilarion, a cerut ca lumea sa isi aminteasca despre "Dumnezeu, ca Acesta nu pedepseste pe oricine, si nu se razbuna pentru pacate sau fapte rele", deci nu este cazul sa se vorbeasca de pedeapa lui Dumnezeu de fiecare data cand au loc calamitati naturale.

Pentru a-si confirma cuvintele, a povestit la randul sau un episod amuzant, intamplat in 2000, cand Patriarhul Alexei al II-lea, vizitand Tara Sfanta, ii auzea pe toti cei prezenti cum afirmau ca vremea era atat de frumoasa doar fiindca sosise Patriarhul, dar mai apoi, socant, a inceput sa ploua brusc si chiar sa ninga. insotitorii Patriarhului nu mai stiau acum cum va fi interpretata vremea, raportand-o la vizita Primatului, insa maicutele de la Manastirea Gornensky din Ierusalim au gasit o varianta imediata si, apropiindu-se de Patriarh, i-au spus: “Sanctitatea Voastra, cat de bine ne este noua, ca ne-ati adus ploaia!”.

De aceasta data, problema temperaturilor extreme curente s-a dovedit a fi conectata la vizita recenta a Patriarhului Kirill in Ucraina. Vicepresedintele Departamentului pentru Relatii Externe al Bisericii, protopopul Nikolai Balasov, a apreciat ca persoanele care au venit la slujba patrairhala "s-au rugat eroic si nu au parasit" slujba, in ciuda caldurii.

Potrivit preotului, caldura anormala nu a stricat impresia generala asupra calatoriei. "in aceasta situatie grea, cuvantul inspirat al Patriarhului ne-a unit si ne-a dat puterea de a uita de conditiile de afara", a spus pr. Nicolai.

?eful Departamentului Sinodal de Informatii, Vladimir Legoida, nu exclude posibilitatea ca astfel de caldura anormala sa fie insa "rezultatul unor activitati umane anormale" in detrimentul ecologiei.

"De multe ori suntem autorii pedepselor noastre. Facem lucrurile sa se intample, si sa ne aduca suferinta", a spus Legoida.

El a mai atras atentia ca ar trebui sa ne pese mai mult de procesele anormale din sufletele noastre, decat sa ne pese de vremea calda de afara.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 29/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.