Biserica Ortodoxa Rusa aproba anularea celibatului catolic si o vede ca pe o intoarcere la traditii

Mitropolitul Ilarion: Biserica Ortodoxa Rusa aproba anularea celibatului catolic
Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Patriarhia Moscovei sustine ideea anularii celibatului in randul clerului catolic. "Celibatul obligatoriu al clerului, introdus de Biserica occidentala in secolul al 12-lea nu a fost cunoscut in perioada timpurie crestina.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Biserica din Orient a urmat practica veche prin care se permitea barbatilor casatoriti sa se hirotoneasca. Crestinismul rasaritean a criticat intotdeauna Biserica Romano-Catolica pentru aceasta practica a celibatului", a declarat cu ocazia unui interviu, ?eful Departamentului Sinodal pentru Relatii Externe al Bisericii Ruse, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, miercuri, 15 septembrie 2010, pentru NG-Religii.

Potrivit acestuia, "credinciosii ortodocsi cred ca problema celibatului obligatoriu ramane o chestiune interna a Bisericii Romano-Catolice si doar aceasta poate hotari anularea acestuia, daca se va intampla".

"Schimbarea ar insemna, mai degraba, o revenire la vechile traditii ale Bisericii strabune, decat o abatere liberala", a mai adaugat el.

Vorbind despre relatiile dintre Biserica Ortodoxa Rusa si Biserica Reformata, acesta a afirmat ca au existat multi protestanti, “care au impartasit mai mult pozitiile ortodocsilor si ale catolicilor decat pe cele ale autoritatilor din propria lor biserica".

"?tim ca acesti credinciosi sunt apreciati ca "fundamentalisti", "fanatici" si "separatisti" in propriile lor biserici, doar pentru motivul ca au opinii diferite fata de cele oficial declarate si incearca sa-si apere pozitiile lor. Suntem gata sa cooperam cu protestantii in diferite proiecte, printre care si in proiectul noii evanghelizari a Europei", a mai spus Mitropolitul.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 35/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.