publicat în: Arhivă

“Sa existe trei masini de gatit in bucatarie…” – comunitatea evereiasca din Rusia, impotriva amestecului cultural de astazi

Federatia Comunitatilor Evreiesti din Rusia se declara in favoarea conservarii particularitatilor nationale in epoca de astazi a globalizarii

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Federatia Comunitatilor Evreiesti din Rusia considera ca este extrem de importanta protejarea identitatii nationale si religioase, in aceasta epoca de amestecare a culturilor.


"Cred ca New York-ul este ideal pentru dialogul inter-religios, unde intr-un birou cu calculatoare, undeva la etajul 74, lucreaza un hasid, un hindus, un musulman si un protestant", a afirmat seful FCER, Boruh Gorin, citat de Interfax.

Potrivit acestuia, in aceasta situatie, "oamenii inteleg sa existe trei masini de gatit in bucatarie, una pentru evreu, cu cusherul sau, alta pentru un hindus, cu dieta sa de legume, si a treia pentru un crestin cu Postul sau".

Gorin considera ca acest ideal, "realizabil in practica", ar trebui sa ia locul celuilalt “ideal utopic, de amestecare a culturilor, acolo unde nu ar mai exista popoare, nu ar mai exista diferente religioase si culturale si traditii, dar va exista o singura credinta: in idealurile umane".

©Bogdan Roman publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 9/2010