publicat în: Arhivă

Mesajul Patriarhului Kirill al Moscovei si al Intregii Rusii, ocazionat de Sarbatoarea Sfintelor Pasti – 2010

Iubiti confrati arhipastori, cinstiti parinti, nevoitori, frati si surori intru Hristos!

Cu ocazia luminoasei si mantuitoarei sarbatori a invierii Domnului sunt nespus de bucuros sa va salut din toata inima cu triumfatoarele cuvinte ale binevestirii pascale:

HRISTOS A iNVIAT!


in aceasta noapte plina de lumina, a trait o atotcuprinzatoare bucurie, iar evenimentul care a avut loc cu multe secole in urma in apropierea vechiului Ierusalim, are legatura directa cu fiecare dintre noi. Mai mult decat atat, invierea Domnului are o semnificatie inestimabila, pentru ca prin acest act Mantuitorul a oferit sansa de a castiga uniunea cu Dumnezeu, fiecarui om care a luat aminte la chemarea Sa: «Veniti, binecuvantatii Tatalui Meu, mosteniti imparatia cea pregatita voua de la intemeierea lumii» (Matei 25:34).

Din acest motiv rostim dimpreuna cu Sf. Ioan Gura de Aur: «Nimeni sa nu se planga de credinta, caci pentru toti astazi a venit imparatia». Sarbatorind invierea Domnului, marturisim veridicitatea acestor cuvinte, pentru ca fiecare om, chiar si cel mai mare pacatos, rascumparat cu sangele lui Hristos, nadajduieste la mantuire. Pentru pacatele noastre, precum si pentru pacatele intregii omeniri, s-a platit cu scumpul sange al Celui Rastignit. Pentru a ne putea bucura de rodul Rascumpararii, trebuie sa avem credinta si sa ne botezam (Marcu 16:16). Multi dintre semenii nostri sunt botezati, dar cat de putini sunt cei care au suficienta credinta cat sa li se si schimbe vietile.

imbratisarea vietii in Hristos nu inseamna doar schimbarea vietii spre bine. Este o schimbare radicala, care duce spre triumful vietii si plinatatea firii (Ioan 10:10) valabila atat pentru aceasta viata trecatoare, cat si pentru cea vesnica.

Iar sarbatoarea invierii Domnului ne ajuta sa simtim direct, nu numai aceasta trainica legatura cu evenimentele de acum doua mii de ani, ci si cu triumful iminent al «dreptatii vesnice» (Daniel 9:24), cand «Dumnezeu va fi toate in toti» (I Corinteni 15:28). Ne invatam sa vedem in istoria omenirii realizarea planului Creatorului, constientizand «adancul bogatiei si al intelepciunii lui Dumnezeu» (Romani 11:33), prin care Milostivul Creator duce omenirea spre mantuire.

Capacitatea de a privi istoria prin prisma invierii Domnului este importanta in aceasta epoca mai mult ca niciodata — epoca in care intentiile si trairile inalte si nobile sunt limitate de grijile materiale, iar timpul care fuge fantastic de repede ii face pe contemporanii nostri sa uite ca acestea «zilele rele sunt» (Efeseni 5:16). Traind cu noutatile, temerile si grijile de moment avem tendinta sa uitam cele mai importante lucruri: mantuirea sufletului, planul divin de vesnicie, sfintenie si desavarsire.

invierea Domnului ne permite sa ne ridicam peste agitatia de rutina, pentru a vedea dragostea Divina in toata grandoarea ei, care pentru neamul omenesc a ajuns pana la cruce si moarte. Din acest motiv este important sa constientizam ca prin invierea Sa, Domnul reinnoieste natura umana, intarind puterile sufletesti ale fiecarui crestin, pe calea slujirii sale fata de Biserica, tara, societate, familie si aproape.

Nu sunt putine greutatile pe care le intampina atat oamenii simpli, cat si popoare intregi: astazi oamenii de pe intregul mapamond sufera de invrajbire, razboaie, saracie, boli, singuratate si din cauza altor neajunsuri sociale. Lumea se consuma in cautarea unui trai mai bun, incercand cu disperare sa gaseasca raspunsuri la intrebarile sale, prin logica umana, prin tehnologii politice sau retete economice. Biserica, dar si istoria, vorbesc despre un singur lucru: viata trebuie traita in conformitate cu Cuvantul lui Dumnezeu si atunci, in lumina invierii lui Hristos, ni se va descoperi sensul celor ce se intampla, si vom capata astfel capacitatea de a da un raspuns potrivit celor mai periculoase provocari ale contemporaneitatii.

Fie ca Mantuitorul inviat sa insufle si in sufletele noastre hotararea de nestramutat de a trai dupa poruncile Sale!

Vom impartasi unii altora bucuria acestui triumf!

Sa le incalzim inimile celor care sufera si duc lipsuri! Sa vestim invierea Domnului tuturor: aproapelui si celui indepartat. Cu sarguinta sa lucram spre prosperitatea tarilor in care traim.

inalt rugaciuni fierbinti catre Domnul, pentru ca El sa ne daruiasca viata linistita si pasnica. Fie ca Bunul Dumnezeu sa trimita Bisericii Sale ajutor si putere, spre a fi adevarat folos duhovnicesc popoarelor pastorite, pentru ca toti impreuna sa crestem in credinta, nadejde si dragoste.

Va adresez inca o data, din toata inima si cu netarmuita bucurie, vestea biruintei Dumnezeului asupra mortii, Care inviaza impreuna cu Sine toata omenirea: HRISTOS A iNVIAT! ADEVARAT A iNVIAT!

+KIRIL, PATRIARHUL MOSCOVEI ?I AL iNTREGII RUSII

invierea Domnului 2010, Moscova

©Andreea Zahariea publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 12/2010