Publicat pe 13.02.2010

Crestinii ortodocsi incep luni, 15 februarie 2010, Postul Mare (Pr. Sabin Voda – Radio Reintregirea)

Crestinii ortodocsi incep luni, 15 februarie 2010, Postul Mare

 

Crestinii ortodocsi incep luni, 15 februarie 2010, Postul Mare o perioada de sapte saptamani pe care Biserica a randuit-o pentru pregatirea credinciosilor in vederea intampinarii cum se cuvine a celei mai mari sarbatori a crestinatatii: invierea Domnului.

 

Este cel mai aspru post din cele patru posturi mari de durata de peste an, dandu-se dezlegare la peste doar de doua ori: la Buna Vestire si la Duminica Floriilor. Perioada aceasta de post dureaza 7 saptamani, din care 6 saptamani este Postul propriu-zis, iar saptamana a VII-a este numita Saptamana Sfintelor Patimi ale Mantuitorului nostru Iisus Hristos, care se distinge de cele 40 de zile de post printr-un post si mai sever si printr-o intensificare si mai mare a pregatirii duhovnicesti pentru inviere.

 

in timpul Sfintilor Apostoli, aceasta Saptamana a Patimilor a fost saptamana de post cea mai intensa, iar Biserica Ortodoxa a pastrat Saptamana Patimilor ca fiind distincta de restul perioadei de post. Cele 40 de zile de post au fost adaugate mai tarziu si ca pregatire rituala, ca o scoala de pregatire duhovniceasca a celor care urmau sa fie botezati.

 

in aceasta perioada de post Biserica ne invita la curatire sufleteasca si trupeasca prin participarea la sfintele slujbe, prin spovedanie si impartasanie si la savarsirea cu mai multa ravna a faptelor bune.

 

Slujbe si Rugaciuni, de o atmosfera deosebita specifica Postului Mare, prielnica interiorizarii si cercetarii sufletesti

 

Luni 15 februarie 2010 si marti 16 februarie 2010 – zile aliturgice, adica zile in care nu se savarseste Sfanta Liturghie – se vor oficia dimineata Utrenia, Ceasurile, Obednita si Vecernia. Aceleasi slujbe, mai putin Vecernia, vor continua si in celelalte dimineti ale primei saptamani pana vineri, inclusiv, iar miercuri se va savarsi prima Liturghie a Darurilor Mai Inainte Sfintite din acest post.

 

Seara, in primele patru zile – adica de luni pana joi – se va oficia slujba Pavecernitei celei mari cu Canonul Sf. Andrei Criteanul – slujbe specifice perioadei Postului Mare. in aceasta saptamana Biserica a randuit ca slujba Canonului celui Mare a Sf. Andrei Criteanul sa fie citita pe parcursul a patru zile, ea savarsindu-se integral in miercurea din Saptamana a 5-a din post, 17 martie 2010.

Cea de-a treia Liturghie a Darurilor mai inainte sfintite se va savarsi vineri seara.

 

Va reamintim faptul ca Liturghia Darurilor Mai Inainte Sfintite, asa precum ii spune si numele, este de fapt un ritual de impartasire in care credinciosii, dupa o ajunare pana spre seara, cu o pregatire sufleteasca prin spovedanie si cu rugaciune, primesc Trupul si Sangele Domnului ca ajutor pentru a duce mai departe nevointa postului si a luptelor duhovnicesti. Darurile sunt deja sfintite din duminica anterioara.

 

incepand din aceasta saptamana si pana in Sambata lui Lazar – de dinaintea sarbatorii Floriilor – in fiecare sambata se va oficia in bisericile noastre Sfanta Liturghie a Sf. Ioan Gura de Aur urmata de pomenirea mortilor.

 

Un alt specific al Postului Mare este si rostirea in cadrul slujbelor – la Ceasuri si la Pavecernita Mare – a rugaciunii Sf. Efrem Sirul – un adevarat program de viata duhovniceasca pentru fiecare crestin. in aceasta scurta, dar cuprinzatoare rugaciune, cerem mai intai de la Dumnezeu sa nu ne dea patru duhuri ale rautatii, adica sa inlature de la noi: duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii in desert. Apoi ne rugam lui Dumnezeu sa ne daruiasca in schimb patru duhuri bune, patru virtuti: al curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei. Toate aceste le putem primi daca vom fi mai atenti la viata noastra duhovniceasca, cercetandu-ne sufletul, mai ales prin Taina Spovedaniei si nejudecand pe ceilalti. Rugaciunea Sf. Efrem Sirul poate fi rostita de orice crestin si in rugaciunea particulara de acasa si ea poate fi gasita in cartile de rugaciuni.

 

Tot un specific al Postului Mare este si savarsirea in primele cinci duminici a Liturghiei Sf. Vasile cel Mare.

Toate aceste slujbe si rugaciuni creeaza o atmosfera deosebita, specifica Postului Mare si care este prielnica interiorizarii si cercetarii sufletesti.

 

Va indemnam sa participati la aceste slujbe, fiecare la biserica parohiala de care apartineti!

 

in ce priveste modul postirii: in primele doua zile, aliturgice, cand nu se savarseste nici Sf. Liturghie, este randuita de Biserica ajunarea sau postirea totala fara mancare pana spre seara, cand este ingaduita consumarea de paine si apa. in celelalte zile se posteste obisnuit, cu mancare de post si cu masura in toate.

 

Respectarea acestui post si a specificului sau este o datorie a fiecarui crestin ortodox. Exista insa si situatii de exceptie in viata Bisericii si a anumitor categorii de credinciosi carora nu le putem pretinde respectarea intru totul a postului. Ne referim la copii sub 7 ani sau la batrani si bolnavi. Conform unor hotarari ale Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane sunt dezlegati de la randuiala postirii aceste categorii amintite anterior. Pentru batrani si bolnavi, in locul postirii de alimente, Dumnezeu cere in schimb postirea de rautate, adica postirea sufleteasca, o grija mai mare si mai atenta fata de sufletul lor si fata de judecarea semenilor.

 

Cu aceste ganduri, acum la inceput de Post va dorim tuturor sa postiti si sa va bucurati sufleteste de toate slujbele specifice Postului Mare, iar acest urcus prin pogorarea inlauntrul nostru sa fie pentru fiecare o intoarcere la redescoperirea propriului Botez si o reinviere sufleteasca care sa ne pregateasca pentru intampinarea marelui Praznic al praznicelor – invierea Domnului.

Post cu folos.

 

O sinteza asupra unor materiale semnate: Pr. Sabin Voda – Radio Reintregirea.

 

©redactare Carmen_Ana Ion / – publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 4 /2010

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.