Cuvant pastoral la Duminica Ortodoxiei (21 februarie 2010)
Sanctitatea Sa Bartolomeu Arhiepiscopul Constantinopolului si Patriarhul Ecumenic
Sfanta noatra Biserica Ortodoxa isi comemoreaza astazi propria sarbatoare, si – din aceasta istorica si martirica Patriarhie Ecumenica – Biserica Maica, a Constantinopolului, transmite binecuvantarea sa, dragostea si sustinerea tutoror fiilor sai duhovnicesti credinciosi si fideli din intreaga lume, invitandu-i sa sarbatoreasca alaturi, in rugaciune.
Binecuvantarea Domnului peste voi toti!
Toti cei care s-au straduit peste ani sa suprime Biserica prin diferite persecutii vizibile si invizibile; cei care incercau sa falsifice Biserica cu invataturile lor eretice; cei care au vrut sa reduca la tacere Biserica, privand-o de marturisitorii sai; toti acestia s-au dovedit fara succes. Norii de Mucenici, lacrimile de Asceti, si rugaciunile de Sfinti au protejat Biserica spiritual, in timp ce Mangaietorul si Duhul Adevarului a condus-o spre implinirea adevarului.
Sanctitatea Sa Bartolomeu: despre fanaticii si habotnicii care se numesc "aparatori ai Ortodoxiei" si care urmaresc scindarea Bisericii (Cuvant Pastoral in Duminica Ortodoxiei)
Cu un sentiment de datorie si responsabilitate, in ciuda obstacolelor si a problemelor, ca intai Tron al Bisericii Ortodoxe, Patriarhia Ecumenica are in grija protejarea si realizarea unitatii Bisericii Ortodoxe, pentru ca intr-un singur glas si intr-o singura inima sa putem marturisi credinta ortodoxa a parintilor nostri, in toate timpurile si, desigur, in vremurile pe care le traim. Pentru ca Ortodoxia nu este o comoara de muzeu, care trebuie sa fie conservata, ci este o suflare de viata care trebuie sa fie transmisa si sa ii impulsioneze pe toti oamenii. Ortodoxia este intotdeauna contemporana, atata timp cat o vom promova cu umilinta si o vom interpreta in lumina intrebarilor si a nevoilor existentiale ale umanitatii, in orice perioada istorica si in orice circumstante culturale.
in acest scop, Ortodoxia trebuie sa se afle in dialog constant cu lumea. Biserica Ortodoxa nu se teme de dialog, pentru ca adevarul nu se teme de dialog. Dimpotriva, daca Ortodoxia s-ar retrage in sine si nu ar dialoga cu cei din afara, ar esua in cadrul misiunii sale si nu va mai putea fi o Biserica "catolica" si "ecumenica". Aceasta va deveni, in schimb, un grup introvertit si auto-izolat, un “ghetou" la marginea istoriei. Tocmai de aceasta Parintii Bisericii nu s-au temut niciodata de dialogul cu cultura spirituala din timpurile lor – si nici chiar cu inchinatorii la idolii pagani si cu filosofii lumii lor – influentand, prin urmare, si transformand civilizatia timpurilor lor si daruindu-ne o Biserica cu adevarat ecumenica.
Sanctitatea Sa Bartolomeu: despre fanaticii si habotnicii care se numesc "aparatori ai Ortodoxiei" si care urmaresc scindarea Bisericii (Cuvant Pastoral in Duminica Ortodoxiei)
Astazi, Ortodoxia este chemata sa continue acest dialog cu lumea exterioara, pentru a da marturie despre suflarea datatoare de viata a credintei sale. in mod clar, acest dialog nu poate imbogati lumea din afara decat in cazul in care acesta porneste de la cei ce poarta numele de crestin. Astfel, noi trebuie sa vorbim mai intai despre crestinismul dintre noi, rezolvand diferendele noastre, pentru ca marturia noastra in fata lumii din exterior sa devina credibila. Stradaniile noastre pentru unirea tuturor crestinilor reprezinta o porunca primita de la Domnul nostru, care inainte de Patimirea Sa S-a rugat catre Tatal, ca "toti (ucenicii) sa fie una, pentru ca lumea sa creada ca M-ai trimis pe mine" (Ioan 17.21). Este imposibil ca Domnul sa fie chinuit in ce priveste unitatea ucenicilor Sai, iar noi sa ramanem indiferenti fata de unitatea tuturor crestinilor. Acest lucru ar insemna o tradare criminala si o incalcare a poruncii Sale divine.
Tocmai din aceste motive, cu acordul reciproc si cu participarea tuturor Bisericilor Ortodoxe locale, Patriarhia Ecumenica, de mai multe decenii, a organizat dialoguri teologice oficiale panortodoxe cu mai marii Bisericilor si Confesiunilor Crestine. Scopul acestor dialoguri urmareste, intr-un spirit de dragoste, discutarea tuturor factorilor care ii divid pe crestini, atat in termenii credintei cat si in ceea ce priveste organizarea si viata Bisericii.
Aceste dialoguri, alaturi de celelalte eforturi, in sensul existentei unor relatii pasnice si de fraternitate intre Bisericile Ortodoxe si alti crestini, din pacate, sunt contestate astazi intr-un mod fanatic inacceptabil – cel putin din punct de vedere al unei moralitati cu adevarat ortodoxe – de catre anumite cercuri care isi aroga lor insele titlul de zelot si de aparator al Ortodoxiei. Ca si cum toti Patriarhii si Sfintele Sinoade ale Bisericilor Ortodoxe din intreaga lume, care au decis in unanimitate si vor continua sa sprijine aceste dialoguri, nu sunt ortodocsi. Astfel, acesti adversari, care se opun oricarui efort de refacere a unitatii intre crestini, se ridica pe ei insisi mai presus de Sinoadele episcopale ale Bisericii, pana in primejdiosul punct de a crea schisme in interiorul Bisericii.
© KSLCatalin – publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 6/2010
in argumentarea lor, polemica, critica restaurarea unitatii intre crestini, fara sa ezite a denatura realitatea, in scopul inducerii in eroare si intaratarii crestinilor. Astfel, ei mentin sub tacere faptul ca dialogurile teologice au loc prin decizia unanima a tuturor Bisericilor Ortodoxe, atacand insa Patriarhia Ecumenica, singura. imprastie zvonuri false, cum ca uniunea dintre romano-catolici si Bisericile Ortodoxe este iminenta, in timp ce ei stiu bine ca diferentele discutate in cadrul acestor dialoguri teologice raman numeroase si necesita o dezbatere de lunga durata; in plus, uniunea nu este decisa de catre comisiile teologice, ci de Sinoadele Bisericesti. Acestia sustin ca Papa ii va obliga pe ortodocsi sa fie de acord cu dialogul cu romano-catolicii! Ei ii condamna pe cei care iau parte la aceste dialoguri, cum ca ar fi "eretici" si "tradatori" ai Ortodoxiei, pur si simplu pentru ca discuta cu non-ortodocsii, cu care pun in comun comoara si adevarul credintei lor ortodoxe. Ei discuta cu aroganta despre toate eforturile facute in sensul reconcilierii intre crestinii divizati si al restabilirii unitatii, ca fiind "pan-erezia ecumenismului", fara a furniza cea mai mica dovada ca, in cadrul contactelor sale cu non-ortodocsii, Biserica Ortodoxa ar fi abandonat sau ar fi renuntat la invataturile Sinoadelor Ecumenice si la ale Parintilor Bisericii.
Sanctitatea Sa Bartolomeu: despre fanaticii si habotnicii care se numesc "aparatori ai Ortodoxiei" si care urmaresc scindarea Bisericii (Cuvant Pastoral in Duminica Ortodoxiei)
Fii binecuvantati ai lui Dumnezeu, Ortodoxia nu are nevoie de niciun fanatism sau vreo habotnicie pentru a se proteja. Oricine crede ca Ortodoxia este adevar, nu se teme de dialog, pentru ca adevarul nu a fost niciodata pus in pericol in dialog. Ba, din contra, acum cand in zilele noastre toti oamenii se straduiesc sa-si rezolve diferendele prin dialog, Ortodoxia nu poate trece de partea intolerantei si a extremismului. Ar trebui sa avem cea mai mare incredere in Biserica Mama. Ortodoxia este pastrata si transmisa de Biserica Mama, peste ani, si altor natii. ?i astazi, Biserica Maica se lupta pe fondul unor circumstante dificile pentru mentinerea unei Ortodoxii vii si cinstite in intreaga lume.
Din Patriarhia Ecumenica, acest Centru sfant al Ortodoxiei, va imbratisam pe voi toti cu dragoste si va binecuvantam parinteste, rugandu-ne sa calatoriti sanatosi pe calea aceasta sfanta de cainta si ascetica cunoscuta sub numele de Postul Mare si Sfant, pentru a putea deveni vrednici de cinstirea Patimilor si invierea Domnului, Mantuitorul nostru, alaturi de toti credinciosii crestini ortodocsi din intreaga lume.
Duminica Ortodoxiei 2010
+ Bartolomeu al Constantinopolului
+ Constantin de Derkon
+ Evangelos de Perge
+ Kallinikos de Listra
+ Michael de Austria
+ Alexios de Atlanta
+ Iosif de Proikonnisos
+ Demetrios de Sevasteia
+ Irenaios de Myriophyton si Peristasis
+ Hrisostom de Myra
+ Emmanuel al Frantei
+ Makarios de Gortyna si Arkadia
+ Amfilohie de Noua Zeelanda
© traducere si redactare KSLCatalin – publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 6/2010