(VIDEO) Pastorala IPS Vladimir, Mitropolitul Chisinaului si al Intregii Moldove la Nasterea Domnului 2009/2010

"Ceea ce patriarhii cu mare dor au asteptat, proorocii au prezis, dreptii au dorit sa vada, s-a implinit in ziua de astazi: Dumnezeu S-a aratat in trup pe pamant si a locuit intre oameni. De aceea, sa ne bucuram si sa ne veselim!" (Sf. Ioan Gura de Aur, Cuvant la Nasterea Domnului)


Iubiti credinciosi,
Bunul Dumnezeu s-a milostivit asupra noastra si iata ca am ajuns sa sarbatorim iarasi Nasterea Domnului.

Prin pacatul neascultarii primii oameni au pierdut pacea cu Dumnezeu, fiind condamnati la singuratate si la moarte. Desi au pierdut Paradisul, protoparintii nostri au trait si au murit cu nadejdea venirii unui Mantuitor. Dupa izgonirea lui Adam din Rai, Dumnezeu Tatal – Creatorul Cerului si al pamantului, a fagaduit ca va trimite lumii un Rascumparator. Domnul a purtat de grija poporului Sau, trimitandu-L pe Unicul Sau Fiu "ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica" (Ioan III, 16).

"Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire" au cantat ingerii in noaptea sfanta. Acest imn aduce odihna in sufletele noastre obosite si impovarate, ne ajuta sa intelegem ca nu trebuie niciodata sa ne pierdem increderea in dragostea lui Dumnezeu pentru noi. Hristos vine pe pamant pentru a "curati lumea" si a-l arata pe om Lacas al Sau, al Tatalui si al dumnezeiescului Duh".

Profetiile Dreptilor Vechiului Testa­ment, scrierile Sfintilor Apostoli si binevestitorilor din Legea cea Noua, precum si ale Sfintilor Parinti ai Bisericii, marturisesc cu tarie ca astazi "Hristos se naste".

"Pace" si "Bunavoire" intre oameni – iata mesajul Nasterii Domnului! Pacea si bucuria se revarsa de la tronul Preasfintei Treimi peste lumea intreaga. Mantuitorul a venit sa propovaduiasca pacea, fiind El insusi Pacea si "Domn al pacii".

Iubitii mei fii sufletesti,
Prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, am ajuns la sfarsitul anului 2009 de la Nasterea Domnului Iisus Hristos. Sa multumim, inainte de toate, pentru tot ajutorul, mila, iertarea si iubirea revarsate de Dumnezeu asupra noastra si asupra lumii, in anul care se incheie.

Prin slujitorii si fiii ei, Biserica noastra si in acest an s-a aflat langa toti cei intristati si incercati de nevoi, incredintand pe toti ca Fiul lui Dumnezeu, intrupat din iubire fata de noi si fata de intreaga omenire, este El insusi impreuna-patimitor cu noi in necazurile noastre, facand insa ca din suferinta sa odrasleasca toata fapta buna si iubirea, care "niciodata nu se trece" (I Corinteni XIII, 8).

Pe parcursul anului s-au realizat multe lucruri frumoase pentru spiritualitatea noastra ortodoxa. S-au restaurat si s-au construit biserici, s-au tiparit carti de slujba si de catehizare a poporului drept-credincios. Biserica participa activ la viata societatii, astfel cuvantul Dom­nului este auzit oriunde.

Fiecare, la randul sau, s-a straduit sa contribuie la intarirea si prosperarea Bisericii noastre in randul celorlalte Biserici-surori.

2009 este si anul in care a fost ales noul Patriarh. Noi toti, cei care iubesc Biserica si se daruiesc cu jertfa intru slujirea ei: arhierei, preoti, vietuitori ai sfintelor manastiri si credinciosi din parohii, suntem chemati sa sprijinim lucrarea sfanta a Patriarhului Kiril pentru binele intregii Ortodoxii.

Anul 2009 va ramane in istorie si ca un an de mari incercari. Zi de zi si ceas de ceas ne confruntam cu multe greutati si ispite de tot felul, lipsuri, suferinte si lacrimi. Dar toate se risipesc la ivirea Soarelui dreptatii, si omului i se redeschid portile imparatiei lui Dumnezeu. ?i aceasta criza economica ce s-a abatut asupra lumii intregi poate sa insemne o judecata a lui Dumnezeu care ne cheama la incredere si solidaritate umana. Solidari sa fim si cu cei care trec prin lupta cu bolile timpului (HIV/SIDA, cancerul, tuberculoza, gripa pandemica etc). Cine duce lupta cea buna a mantuirii, o face si daca este bolnav, si daca este sanatos. Acela poarta cu rabdare crucea, oricat ar fi de grea. Nu considera ca boala e rea si sanatatea e buna, ci considera ca boala e buna in masura in care duce la pocainta, si sanatatea e buna in masura in care e folosita intr-un mod binecuvantat.

Boala si sanatatea pot fi pierzatoare atunci cand omul vrea sa traiasca dupa propria voie, calcand poruncile dumnezeiesti. Omul care este cu adevarat credincios, ii multumeste lui Dumnezeu si cand este sanatos, si cand este bolnav. ?i atunci cand duce povara bolii, si fara sa vrea devine o povara pentru casnicii sai, primeste totul ca din mana lui Dumnezeu si se lasa ajutat de cei pe care el insusi si-ar fi dorit sa ii ajute…

Prea cucernici parinti si iubiti credinciosi,
in icoana Nasterii Domnului Iisus Hristos, alaturi de Prunc si de Maica Sa, alaturi de pastori si de ingeri, ii vedem si pe Magi. Ei au venit din Rasarit spre a aduce Noului Nascut – Mesia Cel intrupat – daruri imparatesti: "aur, tamaie si smirna" (Matei XI, 11).

De atunci si crestinii aduc ca jertfa daruri, din dragoste sincera fata de Cel ce ne-a adus in dar mantuirea. Cel mai mare dar din partea noastra este a ne sargui sa fim crestini adevarati, sa ne pregatim totdeauna pentru intalnirea cu Hristos, prin post si rugaciune, spovedindu-ne si impartasindu-ne cu Sfintele Lui Taine.

in aceasta zi sfanta sa ne bucuram de colindul micilor vestitori ai Nasterii Domnului, intampinandu-i cu daruri si cu dragoste sincera si neintinata. Sa sarbatorim cu bucurie izvorata din inima!

Fie ca Bunul Dumnezeu sa randuiasca fiilor si fiicelor Bisericii lui Hristos o sarbatoare a Nasterii Domnului cu bucurie si multumire sufleteasca si un An Nou cu ganduri curate, pace in familie, in tara si in lume. Va doresc tuturor clipe frumoase de sarbatoare, cu multa liniste si caldura a inimii. Cu nadejdea ca si in noul an vom face impreuna lucruri bune si bineplacute Domnului, va binecuvantez pe toti in numele Sfintei Treimi -Tatal, Fiul si Duhul Sfant.

Multi Ani fericiti, binecuvantati si insufletiti de nadejdea mantuirii! Dumnezeu sa va binecuvanteze cu al Sau har si cu a Sa iubire de oameni!

La Multi Ani!
Al vostru de tot binele doritor si rugator catre Domnul,

Mitropolitul Chisinaului si al intregii Moldove Nasterea Domnului 2009-2010 or. Chisinau

Biserica Ortodoxa a Republicii Moldova

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.