Dezbatere pe marginea Raportului Comisiei Prezidentiale pentru Patrimoniul Construit, Situri Istorice si Naturale

Marti, 6 octombrie 2009, incepand cu ora 18.00, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru nr. 38, Bucuresti) va avea loc o dezbatere pe marginea Raportului Comisiei Prezidentiale pentru Patrimoniul Construit, Situri Istorice si Naturale.


La eveniment, organizat de ICR, vor participa membri ai Comisiei Prezidentiale pentru Patrimoniul Construit, Situri Istorice sau Naturale

– Prof. dr. Dan Mohanu, Seful Catedrei de restaurare patrimoniu, Universitatea Nationala de Arte, Bucuresti;

– Arh. Serban Sturdza, Presedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania; Maria Berza, Vicepresedinte, Fundatia „Pro Patrimonio";

– Arh. Dan Marin, Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu", Bucuresti;

– Mioara Lujanschi, Centrul de Consultanta pentru Programe Culturale Europene;

– Monica Margineanu-Carstoiu, Institutul de arheologie „Vasile Parvan", Academia Romana;

– Dan Lungu, director general, Institutul National al Monumentelor Istorice;

– Prof. dr. Aurelian Triscu, Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu".

De asemenea, vor lua parte la dezbatere domnul Theodor Paleologu, ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National si domnul Bogdan Tataru-Cazaban, Consilier de stat pentru Cultura si Culte, Administratia Prezidentiala, precum si reprezentanti ai Ordinului Arhitectilor, Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Universitatii Nationale de Arta, Universitatii de Arhitectura si Urbanism, Institutului National al Monumentelor Istorice si ai organizatiilor neguvernamentale de profil.

Comisia Prezidentiala pentru Patrimoniul Construit, Siturile Istorice si Naturale, creata in aprilie 2008, a avut ca misiuni elaborarea unui raport si a unui Ghid referitor la patrimoniul construit si siturile istorice si naturale, a unei strategii pe termen mediu si lung privind modalitatile de protejare si promovare a patrimoniului cultural, precum si identificarea unor masuri care sa asigure o mai buna coordonare si implementare a politicilor prioritare in domeniu.

Raportul prezinta un tablou sintetic al starii patrimoniului construit, siturilor istorice si arheologice, urmareste cauzele degradarii acestuia si propune strategii si masuri in vederea atingerii obiectivului esential: stoparea distrugerilor, care au atins o amploare fara precedent.

Detalii despre activitatea Comisiei se gasesc la adresa http://patr.presidency.ro/

Accesul publicului este liber.

Mirella SanduLacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.