Tensiunile dintre Roma si Vatican, depasite cu ocazia deschiderii unei expozitii de exceptie: “Putere si binecuvantare”

Lacasuri Ortodoxe: din ROMA
Roma: o expozitie despre istoria Europei, printre Sfintii sai protectori

Caravaggio, El Greco si Titian: nu sunt decat cativa dintre artistii pe care vizitatorii ii pot admira incepand de maine, joi 8 octombrie 2009, la Roma, intr-o expozitie care prezinta 2000 ani de istorie a Europei si a popoarelor sale, prin reprezentarea sfintiilor protectori, in arta.


Expozitia, intitulata "Putere si binecuvantare", sustinuta in comun de catre Guvernul Italian si Vatican, urmareste tema sfinteniei operelor unor artisti mari, cum ar fi Van Eyck, Rubens, Holbein Grasset, ilustrand relatia stransa intre crestinism si evolutiile politice si culturale din istoria Europei.

Aceste capodopere vor fi expuse la Muzeul National din Palazzo Venezia, fostul sediu al guvernului fascist al lui Benito Mussolini, situat in inima Romei.

Prin cele 80 de opere de arta, provenite din muzee importante din intreaga Europa (Luvru, Galeria Tretiakov, Prado si Uffizi din Florenta), vizitatorul parcurge in zece etape perioada cuprinsa intre momentul martirilor Imperiului Roman si secolul XX: 2.000 de ani de istorie crestina in Europa.

"Este o expozitie fascinanta, care ne face sa ne punem serioase intrebari in ce priveste istoria noastra, dar si in ce priveste prezentul", a afirmat ieri, marti 6 octombrie 2009, ministrul italian al Culturii, Sandro Bondi, la o conferinta de presa.

"Aceasta expozitie se dovedeste a fi o oportunitate in intelegerea maretiei radacinilor noastre", a adaugat ministrul, care s-a declarat el insusi un "om credincios."

Expozitia "Putere si binecuvantare" cuprinde, pe langa picturi, sculpturi, diademe pretioase, si clipuri (pasaje extrase) de film.

"Putere si binecuvantare", deschisa pana in data de 10 ianuarie 2010, a fost inaugurata astazi, miercuri 7 octombrie 2009, de primul-ministru Silvio Berlusconi si de secretarul de stat al Vaticanului, Cardinalul Tarcisio Bertone, totusi, in timpul unor tensiuni ce au marcat relatiile din ultimele luni, intre Roma si Vatican.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.