(FOTO) Moartea pictorului japonez Ikuo Hirayama, un aparator al patrimoniului mondial

Lacasuri Ortodoxe: din Tokyo
Moartea pictorului japonez Ikuo Hirayama, un aparator al patrimoniului mondial

Pictorul japonez Ikuo Hirayama, cunoscut pentru lucrarile sale pe tema Drumului Matasii si luptei pentru conservarea patrimoniului cultural mondial, a murit miercuri, 2 decembrie 2009, la varsta de 79 de ani.


Artistul a murit in urma unui atac de cord, intr-un spital din Tokyo, a declarat un purtator de cuvant al muzeului pe care l-a dedicat orasului sau natal Hiroshima (vest).

Hirayama a slujit UNESCO, in problema protejarii comorilor culturale mondiale, cum ar fi Templele din Angkor Wat – Cambodgia, Grotele budiste din Mogao (nord-vestul Chinei) si Templele Buddha din Bamiyan -Afganistan, dinamitate de talibani in 2001.

De asemenea, a participat la conservarea Mormintelor Koguryo din Coreea de Nord, primul sit din aceasta tara izolata care a fost clasat in patrimoniul mondial de catre UNESCO.

Prin actiunea sa, Hirayama "a sensibilizat oamenii indiferent de rasa si religie in fata acestor valori ale umanitatii si, astfel, a ajutat la stabilirea unor intelegeri reciproce si a pacii in lume", a declarat UNESCO, numind-ul ambasador al bunavointei in 1988.

Pictorul avea varsta de 15 ani, cand Hiroshima a fost lovita de prima bomba atomica din istorie, lansata de Armata SUA, in august 1945. intreaga sa viata a suferit in urma radiatiilor.

Faima sa a inceput in anul 1959, cu lucrarea "Bukkyo Denrai” (Transmiterea budismului) dedicata lui Xuan Zang, calugarul budist chinez care a adus “sutrele” (invataturile) tarii sale din India, in urma unui pelerinaj lung pe Drumul Matasii, in secolul al VII-lea.

Hirayama a fost decorat in mod special cu Legiunea de Onoare, de Franta, in 1996.