Thursday 28 january 2010

Expozitia de icoane “Iubire crestina” – Biserica Adormirea Maicii Domnului – Galata – Iasi

Zeci de ieseni au participat in prima zi din aceasta saptamana la vernisajul Expozitiei de icoane „Iubire crestina“, organizat in demisolul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ – Galata din Iasi. Icoanele expozitiei au fost pictate de Daniel Murgu, masterand in cadrul Universitatii de Arte „George Enescu“ din Iasi. Participantii la acest eveniment au vizionat si ascultat mai intai un concert de muzica clasica, sustinut de pianista Otilia David, tenorul Renato Ridiche si chitaristul Marius Aluncaritei.


Expozitia de icoane „Iubire crestina“ – Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ – Galata – Iasi

in cadrul vernisajului, pr. paroh Mircea Stoleriu le-a vorbit celor prezenti despre semnificatia icoanei, facand referire si la exponatele pictorului Daniel Murgu. „Icoana este imaginea devenirii noastre, este idealul nostru. Ea il prezinta pe biruitor. Icoana ii prezinta, in general, pe cei care sunt biruitori in starea de sarbatoare asa cum sunt ei acceptati, primiti si rasplatiti de Dumnezeu. Aceste icoane, pe langa faptul ca sunt lucrate intr-o erminie foarte bine urmata, sunt pictate cu multa dragoste. Ce bine ar fi daca pentru dragostea pe care artistul o risipeste ar fi si rasplatire“, a spus pr. Stoleriu.

A urmat alocutiunea lect. univ. drd. Octaviana Marincas, de la Facultatea de Arte Plastice a Universitatii de Arte „George Enescu“ din Iasi, care si-a exprimat bucuria de a fi prezenta la acest eveniment cultural, evidentiind in acelasi timp cateva din trasaturile expozitiei de icoane.

Expozitia de icoane „Iubire crestina“ – Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ – Galata – Iasi

„A reusi sa aduni intr-o expozitie un numar de lucrari si acestea sa devina prima ta expozitie este un lucru frumos si un dar de la Dumnezeu. Prin expozitia «Iubire crestina», Daniel Murgu face o marturisire pentru pictura. Am ramas impresionata pentru ca a reusit atat de bine sa picteze icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Manastirea Nicula. Din aceasta icoana transpare catre noi acea raza de mangaiere pe care o simti cand esti in preajma icoanei Maicii Domnului de la Nicula. M-a impresionat prin lumina icoana Sfantului Apostol Iacob, pentru ca are o anumita smerenie. Icoana nu este o lucrare de arta obisnuita, ci este ceva special. Iconarul este un crestin cunoscator si colucrator la taina mantuirii firii. Materia pe care el picteaza se transforma in ceva ce poate duce la mantuirea cuiva. Cei care au iubire crestina au capacitatea sa simta iubirea pe care iconarul a pus-o in facerea icoanei. Icoana este un semn al biruintei si al frumusetii duhovnicesti“, a marturisit lect. univ. drd. Octaviana Marincas.

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile