Colectia de icoane a Muzeului Rubliov risca sa fie confiscata de SUA

Muzeul Rubliov Moscova Lacasuri Ortodoxe din Moscova: O colectie unica de icoane de la Muzeul de Cultura si Arta al Rusiei timpurii din Moscova, Andrei Rubliov, risca sa fie confiscata in Statele Unite
Recent, aceasta colectie a fost dusa in muzeul privat din SUA fondat de Gordon Lankton si va ramane in Statele Unite pana in iulie 2011, a specificat Muzeul Rubliov pe site-ul propriu.
©traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Administratia muzeului din Moscova este insa ingrijorata de o recenta hotarare judecatoreasca din SUA, cu privire la colectia Schneerson (carti si manuscrise evreiesti stranse de rabbi Joseph Isaac Schneersohn – n.r.), relateaza Interfax.
Ministrul rus al Culturii, Alexander Avdeiev, a spus pe postul de radio Ekho Moskvi, ca in urma solicitarii de catre SUA a bibliotecii , „toate bunurile rusesti care nu au imunitate diplomatica ar putea fi confiscate in SUA”.

Ministrul a facut referire la o organizatie publica din SUA, care a pretins anterior ca ar fi „total ilegala” detinerea colectiei Schneerson la Biblioteca de Stat a Rusiei si a prezentat cazul in fata unei instante SUA, care a decis in favoarea sa.

in data de 6 august 2010, un judecator federal din Washington, Royce Lamberth, a hotarat ca evreii traditionalisti (hasizi) si-au dovedit legitimitatea solicitand cartile si manuscrisele vechi evreiesti care sunt pastrate „ilegal”, potrivit conceptiei sale, la Biblioteca de Stat si in Arhivele Militare ale Rusiei.
Ministrul rus de Externe a contestat hotararea.

O parte a colectiei acumulata de lubaviterul rabbi Joseph Isaac Schneersohn a fost nationalizata de bolsevici in 1918, ajungand apoi la Biblioteca de Stat a Rusiei. Cealalta parte a fost dusa in afara Uniunii Sovietice de Schneerson, care a emigrat in anii 1930.
Aproximativ 25 000 pagini de manuscrise au ajuns in mainile nazistilor, care au fost confiscate ulterior de Armata Rosie si predate Arhivei Militare de Stat a Rusiei.

Aderentii unei miscari hasidice, numiti lubaviteri, au reclamat restituirea colectiei Schneerson, inca de la sfarsitul anilor 1980. Potrivit unor rapoarte, presedintele Boris Eltin ar fi promis lui James Baker, secretar de stat in timpul administratiei lui George Bush Sr., ca documentele sfinte vor fi returnate hasizilor.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 53/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.