Rau asa, rau asa! O artista de arta moderna acuzata de blasfemie

statuia lui Hristos intr-o opera de arta moderna din SUAO “opera de arta moderna”, realizata din resturile descoperite prin gospodarie a nascut controverse in SUA, autoarea acestei “sculpturi” fiind acuzata de catre unii credinciosi ca ar fi savarsit chiar si blasfemie.

Cu totii avem problema lucrurilor sfinte care se deterioreaza in timp sau accidental, si ajungem sa ne intrebam duhovnicii despre cum ar trebui sa procedam cu resturile acestora: unii duhovnici sustin ca trebuiesc arse si ingropate intr-un loc curat, unde niciodata nu risca sa fie pangarite, altii ca trebuie pastrate prin poduri sau duse la preotul bisericii etc.

In SUA, conform relatarilor unui coleg de-al nostru, corespondent Lacasuri Ortodoxe in zona, exista intr-un timp un fel de obicei ca tinerele fete sa isi organizeze in camera proprie un mic altar inchinat Fecioarei Maria. Odata cu trecerea anilor, statuetele care faceau parte din astfel de altare ajungeau insa sa fie aruncate, sparte sau deteriorate in vreun fel. S-a ajuns deci, ca o statueta care il reprezenta pe Hristos, ramasa fara cap, sa fie aruncata de o persoana oarecare, de pe masa de inchinaciune, spargandu-se din necunoscute motive.

Articol realizat de Carmen-Ana – Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe

In cazul noii sculpturi realizate de artista Jim Dine, se pare ca aceasta statueta, fara cap, a reprezentat insasi cheia si secretul lucrarii.

sculturi ale lui Jim Dine “Nu stiu ce s-a intamplat cu statueta, dar de cand am vazut-o sparta m-a marcat si mi-a ramas intiparita in minte”, sustine ea.

Noua opera de sculputra moderna (pop-art) realizata a ajuns astfel sa aiba in componenta sa acest rest din statueta, fiind prezentata pentru 3 luni la expozitia Frederik Meijer Gardens & Sculpture Park incheiata in urma cu cateva zile. Mai ales in jurul Pastilor, piesa a generat critici, dintre care unele o acuzau pe artista de blasfemie, relateaza sursa, pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Sculptura se “axeaza” pe o osie a unui utilaj agricol. Pe osie se afla asezate tot felul de unelte si obiecte descoperite, lucruri care ar putea fi gasite daca le cauti prin magazinele de antichitati.
Piesa este din bronz si este vopsita. Reprezentantii expozitiei sustin ca, desi surprinzatoare la prima vedere, o astfel de opera le aminteste oamenilor cum sa puna in valoare lucrurile pierdute sau uitate prin diferite colturi ale gospodariei.

In ce priveste prezenta statuetei fara cap, artista a mai declarat ca imaginea acesteia in niciun caz nu devalorizeaza artefactul religios in sine ci, eventual, pe proprietarii lui, statueta fiind posibil sa fie depozitata intr-un spatiu neglijat. De regula, omul arunca lucrurile pe masura ce avanseaza in viata. Ceva ce a fost sfant pentru predecesorii nostri devine dintr-o data un lucru aruncat in vreo cutie sau intr-un colt neglijat.

Oamenii incep sa-si ingroape comorile, lucrurile lor favorite, un scaun favorit, un lucru vechi – o viata traita, doar fiindca omul poate trece peste asta destul de usor, mai avertizeaza reprezentantii expozitiei, numai ca, autoarea lucrarii nu uita sa le dezvaluie celor ce admira operele sale, un mare secret: “un lucru devine cu atat mai preotios, cu cat ceilalti l-au refuzat mai mult”.

Articol realizat de Carmen-Ana – Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe

related articles?Seful Consiliului Muftiilor din Rusia sustine ca “Islamul este

?EXCLUSIV: Cu Stelian Gombos, “Despre raportul intelectualilor cu

?Cele mai vechi icoane ale Sf Apostoli Petru si Pavel (dar si ale

?Prof. Dr. Bogdan Murgescu: Agricultura, lumea rurala si problema

?Descoperire in premiera: proprietarul unui papirus continand Noul ..

?Teorema lui Pitagora a existat… cu 1000 de ani inainte ca acesta

?Manastirea Horaita – Seminar dedicat femeii ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.