Celebrarea Zilei Scrierii si Culturii Slavone la Londra

copiii cu episcopul la festivalCelebrarea Zilei Scrierii si Culturii Slavone la Londra

Duminica, 22 mai 2011, a avut loc pentru prima data la Londra un important festival european de cultura, istorie si patrimoniu, intitulat Ziua Scrierii si Culturii Slavone. Festivalul, initiat de Biserica Ortodoxa Rusa in Marea Britanie si Irlanda (Eparhia de Suroj), a avut loc in sala de concerte Amaryllis Fleming a Colegiului Regal pentru Muzica (Royal College of Music).
Gazduit de arhiepiscopul Elisei de Suroj, evenimentul a fost onorat de mai multi invitati speciali, inclusiv diplomati din tari ortodoxe slave, precum si de reprezentanti ai clerului.

panou festival

Festivalul a debutat cu imnul “Hristos a inviat” in limba slavona, patrimoniu comun al slavilor in Europa, limbajul fiind inventat de Sfintii Chiril si Metodiu, in sec. IX.
panouri decorative festival slav Londra

Momentele cheie ale festivalului au fost piesa de teatru pentru copii “Sfintii Chiril si Metodiu”, interpretata de scoala parohiala a catedralei eparhiei de Suroj, si un concert al grupurilor folclorice de copii din scolile londoneze pentru rusi, ucraineni, bulgari si sarbi.

piesa de teatru festival Londra

Piesa de teatru a facut referire la viata si misiunea Sfintilor frati Chiril si Metodiu, cei intocmai cu Apostolii, si inventatori ai alfabetului slavonesc (supranumit chirilic), care s-a raspandit intre slavii din estul si centrul Europei. Apoi copiii au interpretat cantece si dansuri nationale, in limbile: rusa, ucraineana, bulgara si sarba.
prezentare mapa la festival

“Odata cu debutul sarbatoririi Zilei Scrierii si Culturii Slavone in Insulele Britanice, vom incuraja contactele culturale intre popoarele de origine slava si crestinii ortodocsi care traiesc aici, si vom contribui la diversitatea multiculturala in Marea Britanie si Irlanda”, a precizat arhiepiscopul Elisei de Suroj in discursul sau de bun venit, adresat participantilor la eveniment.

impreuna cu episcopul. la festival

Alfabetul chirilic nu este strain nici pentru romani, intrucat a fost folosit ca limba liturgica (de cult) si de cancelarie (in administratia de stat) si in tarile Romane, timp de cateva secole, in special in perioada sec. XV – XVIII.

copiii cu episcopul la festival


Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.