Icoana ortodoxa copta niciodata nu va descrie durerea si tristetea, torturile sau persecutiile, sangele sau suferinta

Pictorul Samih Luka in Biserica Pounchbowl”Asa cum trebuie sa mergi in Capela Sixtina a Vaticanului pentru a vedea opera lui Michelangelo, tot asa trebuie sa vii in Biserica din Punchbowl pentru a vedea operele de arta religioasa ale lui Samih Luka” sustine un articol postat de curand intr-un ziar local.

De aproximativ 15 ani, Luka, in varsta de 67 de ani, se bucura de operele sale – cele 46 de icoane pictate in Biserica ortodoxa copta Sfintii Damian si Atanasie, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

"Este un dar de la Dumnezeu", spune el, refuzand orice alta lauda, atunci cand vine vorba despre maiestria sa.

Nascut in Cairo, acesta descrie modul in care reuseste sa picteze chipurile sfintilor si martirilor, in icoanele sale.

Dupa cum recunoaste chiar el, picturile sale aurii reflecta lumina "aurie”, conferindu-i cladirii Punchbowl, in interior, o stralucire eterica. "Poti observa intotdeauna diferentele intre o icoana copta si una romano-bizantina, deoarece proportiile lor sunt foarte diferite", marturiseste rezidentul din Lurnea, New South Wales, Australia.

"Ochi mari simbolizeaza cunoasterea divina. Gurile sunt trasate destul de mici, deoarece nu ni se prezinta atat ideea vorbirii, cat a ascultarii".

Puternic adancite in simbolism, componentele fiecarie icoane pot fi decodificate, pentru a descoperi naratiunile care stau la baza lor, a mai spus el.

"Martirul are un inger deasupra lui, care ii poarta coroana. Deci, cand veti vedea ingerii, veti stii imediat ca persoana aceea a murit ca martir.

"Icoana copta ii descrie pe toti oamenii intr-o stare celesta; niciodata ea nu va descrie durerea si tristetea pe care a indurat-o acea persoana, torturile sau persecutarea acesteia. Nici sange, nici suferinta".

Fiecare icoana necesita o pregatire laborioasa, pornind de la o bucata de lemn, acoperita cu straturi naturale de fibra (panza), fixate cu clei.

Odata pregatit, acesta este decorat cu oxizi naturali amestecati cu otet si tempera, cu ou, inainte de a fi binecuvantata si atarnata pe perete.

Louka, artistul care conduce atelierele saptamanale de lucru, de pictare a icoanelor, in Punchbowl si tine prelegeri despre iconografie, declara ca arta copta are radacini adanci in elenismul antichitatii tarzii si in ultimele zile ale faraonilor egipteni.

"Aceasta este cultura mea. Simt ca aceasta parte a artei ne apartine. Este traditia noastra", a mai spus el.

Opera sa de arta, de asemenea, este expusa si pe zidurile bisericii St. Bishoy din Mt Druitt si pe ale unei biserici din apropierea San Jose, California – informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.