UPDATE: Reluarea tratativelor de reunificare a Ciprului, amanata la nesfarsit – “pelerinajul – o scuza pentru a fugi de la masa negocierilor”

Lacasuri Ortodoxe: din NICOSIA – Cipru
Reluarea tratativelor de reunificare a Ciprului, amanata la nesfarsit

Reluarea tratativelor de reunificare a Ciprului programate pentru joi a fost amanata sinedie, la cererea cipriotilor-greci, ca urmare a unei controverse pe marginea unui pelerinaj ortodox in zona turca, a declarat astazi, miercuri 2 septembrie, conducerea greco-cipriota.


Ca reactie la raportul acestora, autoritatile cipriote-turce au descris incercarea ca fiind una de "fuga de la masa negocierilor." ONU, prin vocea unui purtator de cuvant, a afirmat ca “o noua data destinata reluarii dialogului, ar trebui sa fie fixata cat mai curand".

Referitor la controversatul pelerinaj al cipriotilor-greci in Mamas Ayios, in partea de nord a insulei ocupate, langa Morphou (nord-vest), dupa cum am specificat intr-o informatie publicata anterior, se ajunsese la un acord privind trecerea a 650 de pelerini ortodocsi prin zona tampon, pentru ziua de astazi miercuri 2 septembrie 2009, prin cel mai apropiat punct de trecere, care de obicei era inchis. Numai ca, in conformitate cu declaratiile greco-cipriote, autoritatile turce ar fi dat dovada de exces de zel atunci cand verificau identitatea pelerinilor.

Situatia a degenerat, pelerinajul, in cele din urma, fiind anulat.

Partea cipriota-turca a negat insa orice “exces de zel”.

Ambele parti convenisera asupra unei liste de pelerini dar, mai multe persoane dintre cele care s-au prezentat la punctul de trecere, s-a dovedit ca nu se gaseau pe aceasta lista, unii refuzand chiar sa fie identificati – a declarat presei "primul-ministru" cipriot-turc, Dervis Ero?lu.

"in consecinta, cei care nu au putut respecta procedura nu au traversat, iar alti pelerini, intre timp, au ales sa se intoarca", a spus el.

Purtatorul de cuvant al lui Talat, Hasan Ercakica, a denuntat actiunea ca fiind o scuza "pentru anularea discutiilor" stabilite initial pentru ziua de joi 3 septembrie 2009.

"Este inacceptabil", a adaugat el.

Miercuri, Christofias a fost la Paris, unde presedintele francez Nicolas Sarkozy a exprimat "solidaritatea totala" a tarii sale, fata de acest proces de negociere.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.