Sfantul Ierotei, episcop de Alba Iulia

in perioada 20-21 octombrie 2009 la Alba Iulia se va desfasura simpozionul national cu tema: „Sfantul Ierotei, episcop de Alba Iulia”. in cadrul acestei manifestari va avea loc si decernarea titlului de Doctor Honoris Causa PS Iustinian Chira, Episcopul Maramuresului si Satmarului.


Simpozionul dedicat Sfantului Ierotei, un sfant din secolul al X-lea, este organizat de catre Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia in preajma pomenirii Sfintilor Marturisitori Ardeleni: Visarion, Sofronie, Oprea, Atanasie Todoran si preotii Ioan si Moise.

Programul Simpozionului „Sfantul Ierotei, episcop de Alba Iulia” va debuta marti, 20 octombrie 2009, de la ora 9.00 la Capela Facultatii de Teologie cu slujba Te Deum. De la ora 9.30 in Aula Dumitru Staniloae va incepe sesiunea propriu-zisa cu un cuvant de deschidere al IPS Andrei Arhiepiscop al Alba Iuliei si in continuare va avea loc sustinerea referatelor. La acest simpozion au fost invitati sa participe si sa sustina referate legate de viata si misiunea Sfantului Ierotei: Acad. Prof. dr. Ioan Aurel Pop de la Facultatea de Istorie si Filozofie de la Universitatea Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Tudor Salagean, Directorul Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, prof. dr. Alexandru Simon de la Facultatea de Istorie si Filozofie de la UBB Cluj-Napoca, prof. dr. Alexandru Madgearu de la Institutul pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara din Bucuresti. Vor mai sustine referate pr. Dr. Ovidiu Panaite, Pr. Dr. Nicolae Bolea, conf. Dr. Marius Telea si prof. Ioan Strajan.
De la ora 13.00 va avea solemnitatea decernarii titlului de Doctor Honoris Causa PS Iustinian Chira, Episcopul Maramuresului si Satmarului.

Programul intalnirii va continua seara cu slujba Vecerniei la catedrala reintregirii din Alba Iulia unde se va oficia slujba inchinata Sfintilor Marturisitori Ardeleni. Tot atunci vor ajunge la Catedrala din Alba Iulia si moastele Sfintilor Mucenici Epictet si Astion, care vor ramanea la Alba Iulia si a doua zi in cadrul Sfintei Liturghii (21 octombrie 2009).

La Simpozionul dedicat Sfantului Ierotei, episcop de Alba Iulia si la Liturghia solemna, din data de 21 octombrie 2009, vor participa alaturi de IPS Andrei, PS Iustinian, Episcopul Maramuresului si Satmarului, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Petroniu, Episcopul Salajului, PS Macarie, Episcopul Europei de Nord, PS Andrei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, PS Vasile, Episcop Vicar al arhiepiscopiei Clujului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.