Crestin-ortodocsii si-au celebrat autocefalia in America

Lacasuri Ortodoxe: din Pittsburgh, Post-Gazette

Aceasta autocefalie are sens de auto-guvernare, Biserica neraspunzand unei alte autoritati din departare. America este acum impartita in mai multe jurisdictii etnice, dintre care majoritatea raspund de Biserica Rasariteana sau de Orientul Mijlociu. Multe dintre aceste Biserici au avut in vedere autocefalia pentru eparhiile lor misionare, functionale in locuri cum ar fi cele doua Americi si Australia. Dar, in iunie, in unanimitate, acestea au cerut episcopilor din fiecare regiune sa se intalneasca si sa ia decizii cu privire la propriile lor teritorii.


"Este o tranzitie care ne va conduce, cat mai repede posibil, la atingerea scopului nostru de a avea o Biserica Autocefala Americana unita", a declarat Mitropolitul Iona, lider national al Bisericii Ortodoxe (ruse) din America.

Biserica Ortodoxa Rusa si-a declarat biserica sa autocefala in 1970, dar nu a fost recunoscuta de catre alti patriarhi, lasand statutul Mitropolitului Iona intr-un nou organism incert.

El a incurajat Conferinta Nationala a Laicatului Crestin-Ortodox, care s-a reunit in Ligonier cu cateva zile in urma, sa imbratiseze noul proces de unificare. Acesta va avea un impact mult mai mare asupra episcopilor si preotilor decat asupra laicilor, a mai spus el, dar rolul laicatului va fi crucial in viitoarele schimbari.

"O parte a acestei provocari consta pur si simplu in a fi impreuna: sa lucram impreuna, sa ne rugam impreuna, si copiii nostri sa creasca impreuna, seminaristii nostri sa studieze si sa se roage impreuna, poporul sa se uneasca. Exista un proces gradual de integrare, care va dura generatii si va avea ca rezultat, in cele din urma, o unica si completa Ortodoxie americana", a mai spus acesta intr-un discurs tinut in seara de joi, 29 octombrie 2009.

Cand Biserica Ortodoxa Rusa a declarat autocefalia Bisericii Ortodoxe din America, in 1970, spera ca acest lucru va sta la baza unei singure Biserici Ortodoxe Americane. in schimb, a mai spus Mitropolitul Iona, toate jurisdictiile, inclusiv a sa, trebuie sa renunte la propriile structuri pentru a forma o noua Biserica.

"Cand va veni timpul pentru aceasta autocefalie, atunci viziunea pe care au avut-o in 1970 se va indeplini sub o forma mult mai mare", a mai spus el. Crearea unei astfel de Biserici va necesita un Mare Sinod al Bisericii globale, planificat de zeci de ani.

Multi purtatori de cuvant au atras atentia asupra a ceea c ear reprezenta o Ortodoxie americana, indemnand la o concentrare a tuturor americanilor asupra acestei deschideri. Christopher Shadid, in varsta de 22 de ani, un senior al Universitatii din Pittsburgh, a declarat ca Fratiile Ortodoxe din campusuri sunt deja modele ale unitatii, in care elevii studiaza fara deosebire etnica.

"Tinerii doresc unitatea", a spus acesta.

”O noua Biserica Americana, intrucat nu va fi limitata de etnie, ar trebui sa fie onoranta”, a spus Mitropolitul Iona. Acesta a sugerat, folosind modelul bisericii sale, sa existe atat eparhii teritoriale cat si eparhii non-geografice, pentru parohiile care au nevoie de misiuni etnice.

"Trebuie sa gasim o modalitate prin care nu numai istoria noastra, ci toate celelalte istorii – experienta romaneasca, experienta albaneza, experienta greaca – sa nu tina seama doar de propria lor experienta, ci de cea comuna, a noastra", a mai aratat el.

O Ortodoxie unita americana va fi mai eficienta decat acum, cand gruparile etnice actuale se lupta separat sa faca lobby pentru drepturile crestinilor persecutati in Turcia, Sudan si in alte parti, a mai spus acesta.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, primul intre egali in randul patriarhilor ortodocsi, se afla in vizita in Statele Unite. Mitropolitul Iona s-a intalnit cu acesta, si s-a simtit incurajat de cuvintele oficiale ale patriarhului, dar si de conversatia privata.

– un articol de Anne Rodger –

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.