Simpozionul international: Metode de predare a picturii bisericesti

in Sala Studium de la Facultatea de Teologie „Dumitru Staniloae“ a Universitatii „Al. I. Cuza“ din Iasi a avut loc in data de 19 noiembrie 2009, Simpozionul international „Metode de predare a picturii bisericesti“.

Manifestarea, la care au participat artisti din mai multe tari ortodoxe, s-a bucurat de prezenta inalt Preasfintitului Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care a binecuvantat lucrarile simpozionului.


in cuvantul de bun venit adresat participantilor la atelier, pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi, si-a exprimat dorinta „unei colaborari academice“ intre pictori si Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi.

„Oaspetii nostri au impodobit facultatea cu cateva imagini sfinte, cu cateva reprezentari iconografice care indeamna mai mult la rugaciune pe profesorii si studentii institutiei noastre. Speram ca prezenta dumneavoastra in Facultatea de Teologie din Iasi nu este doar pentru a va exprima atitudinile artistice, ci reprezinta si dorinta unei colaborari academice in viitorul mai apropiat sau mai indepartat“, a spus pr. prof. dr. Viorel Sava, care a multumit inalt Preasfintitului Parinte Teofan pentru initiativa sustinerii celei de a II-a editii a Atelierului international de pictura bisericeasca la Iasi, dar si celor care s-au implicat in organizarea activitatilor.

La randul sau, inalt Preasfintitul Teofan a adresat un cuvant de binecuvantare celor care au facut posibila desfasurarea Atelierului international de pictura bisericeasca. „M-am bucurat pentru ca la aceasta intalnire participa crestini din cateva biserici ortodoxe.

Cred ca acesta este punctul central al intalnirii noastre, care a fost invesmantat in cele cateva icoane care au fost pictate si care au dat culoare si continut acestei initiative. Nadajduiesc ca acest grup care s-a format in jurul icoanei sa ajunga sa traiasca duhul comuniunii ortodoxe, pe de o parte prezentandu-si identitatea proprie, iar pe de alta parte avand capacitatea sa vada elemente puternice in experienta celuilalt.

Cred ca astfel se realizeaza imbogatirea reciproca. Nadajduiesc ca experienta dumneavoastra si a domnului Grigore Popescu (nr. – restaurator si pictor bisericesc), puse impreuna zilele trecute, comentate astazi, verificate maine (n.r., astazi) prin contactul cu pictura bisericeasca de altadata, vor intregi frumusetea acestei intalniri“, a spus IPS Teofan.

A urmat sustinerea comunicarilor de catre profesori din Grecia, Rusia, Serbia, Bulgaria, dar si de la facultati de arta si teologie din Cluj-Napoca, Bucuresti si Iasi.
In ziua de 20 noiembrie 2009, Grupul EIKONA a vizitat Manastirile Probota, Voronet si Sucevita.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.