Congresul Spiritualitatii Romanesti, la Alba Iulia

1 decembrie 1918 Peste 200 de profesori universitari, istorici, oameni de cultura, dar si reprezentati ai comunitatilor romanesti din aproape 30 de tari au participat in aceste zile la Alba Iulia, la cea de-a 14-a editie a Congresului Spiritualitatii Romanesti, desfasurat la Casa de Cultura a Studentilor din Municipiu.

©redactare Teo-CHristian


1 decembrie 1918 Editia din acest an a fost dedicata poetului Adrian Paunescu, fost presedinte al congresului si unul dintre cei care au militat pentru institutionalizarea manifestarii in vederea pastrarii unei legaturi cu romanii din Diaspora.

Deschiderea oficiala a Congresului a avut loc in prezenta inaltpreasfintitului Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei si a Preasfintitului Siluan, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, informeaza Centrul de Presa al Patriarhiei Romane.

inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Andrei a citit, cu acest prilej, mesajul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel adresat participantilor intitulat Unitatea nationala – un dar sfant si o responsabilitate comuna, din care citam: „Noi credem ca si astazi, desi traim intr-o lume pluriconfesionala si multiculturala, cand Romania face parte din Uniunea Europeana, cu toate greutatile pe care le-a declansat criza economica, simptom al unei adanci crize morale de credibilitate, Dumnezeu ne va ajuta sa biruim multiplele incercari si lipsuri, daca vom cere ajutorul Lui si vom cultiva coresponsabilitatea si unitatea nationala.

Dezbaterile in cadrul Congresului au fost directionate pe trei sectiuni. Ele au vizat momentul istoric al Marii Uniri din perspectiva provocarilor actuale, precum si problematica spiritualitatii romanesti in universalitate, prin operele unor autori precum Dimitrie Cantemir, Nicolae Iorga si Constantin Brancusi.

Congresul, ajuns la cea de-a 14-a editie, face parte din Programul manifestarilor „Ziua Nationala a Romaniei” – 2010.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 46/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.