Celebrarea, la Roma, a 1150 de ani de la descoperirea moastelor Sf. Mc. Clement al Romei in Crimeea, de catre Sfintii Chiril si Metodiu

Santa Maria MaggioreCelebrarea a 1150 de ani de la descoperirea moastelor Sf. Mc. Clement al Romei in Crimeea, de catre Sfintii Chiril si Metodiu

S-au implinit 1150 de ani de la descoperirea moastelor Sfantului Mucenic Clement al Romei, in Crimeea, de catre Sfintii si intocmai cu Apostolii Chiril si Metodiu.

Evenimentul a fost punctat la Roma, prin festivitati speciale, organizate la initiativa Ambasadei Ucrainei la Vatican, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Astfel, comemorarea Sfintilor Chiril si Metodiu a avut loc la Biserica Santa Maria Maggiore, unde cu peste o mie de ani in urma, pentru prima data se citeau o rugaciune si Evanghelia in limba slavona, si tot pentru prima data, dupa secolul 9 s-a oficiat o Sfanta Liturghie conform ritului ortodox. Slujba a fost oficiata de Arhiepiscopul Mark de Iehoriev, care a slujit impreuna cu Arhiepiscopul Alexander de Pereiaslav-Kmelnitkii si Episcopul Nestor de Korsun, alaturi de clerici ai parohiilor ortodoxe din Italia si delegati ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC).

Credinciosii si preotii s-au putut inchina la Icoana Boian a Maicii lui Dumnezeu, adusa aici cu binecuvantarea Mitropolitului Vladimir, intr-un pelerinaj prin bisericile ortodoxe ucrainene din Italia.

in aceeasi zi, in Bazilica Sf. Clement, acolo unde se afla moastele Sf. Mc Clement, aduse din Crimeea la Roma de catre Sfintii si intocmai cu Apostolii Frati, precum si relicve ale Sfantului Chiril, a avut loc o rugaciune solemna. Ca un cadou pentru Basilica, Biserica ortodoxa Ucraineana a daruit o icoana a Sf. Mc. Clement, realizata de artisti din Ucraina.

Icoana a fost realizata in stilul vechilor mozaicuri care decoreaza de 1000 de ani Catedrala Sf. Sofia, mai informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

In aceeasi seara, la Institutul Pontifical Oriental, tot la initiativa Ambasadei Ucrainei, a mai avut loc si o masa rotunda, cu tema: "Sfantul Clement al Romei, in contextul misiunii Sfintilor Chiril si Metodiu". La masa rotunda au participat presedintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Crestinilor, Cardinalul Kurt Koch, rectorul Institutului Pontifical Oriental, Parintele James McCain, Ambasadorul Ucrainei la Vatican, Tatiana Ijevska, teologi, oameni de stiinta si diplomati. Participantii au vizionat un documentar despre viata, martiriul si descoperirea moastelor, ale Sf. Mc. Clement.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.