(VIDEO) A avut loc prima Conferinta “cu adevarat” Pan-Germana Protestanta (Kirchentag)

festival protestant Dresda 2011 Pentru prima data dupa reunirea Germaniei de Est cu cea de Vest in anul 1990, un numar mare de protestanti din fosta Germanie de Est au participat la cea de-a 33-a reuniune germana a festivalului Kirchentag (literalmente, conferinta bisericeasca), din partea de vest a tarii.

Aceasta este prima conferinta intr-adevar germana, din 1961, anul in care zidul Berlinului a fost construit, a declarat Katrin Gring Eckardt, un proeminent membru al Partidului Verde, in Bundestag-ul German (parlamentul german). Aceasta este si cel mai important lider protestant din Germania, avand functia de director al Bisericii Evanghelice din Germania, o Federatie luterana, calvinista si a altor organisme bisericesti protestante – informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Aceasta conferinta bisericeasca a atras aproximativ 120.000 de participanti in Dresda, capitala Statului Est German al Saxoniei. Locatia este semnificativa: O serie de privegheri si intalniri de rugaciune organizate de catre bisericile protestante est-germane au jucat un rol cheie in prabusirea Zidului Berlinului, in 1989, deschizand calea spre reunificare. Aceasta conferinta de astazi, Kirchentag, este posibila numai pentru ca au existat crestini curajosi aici in Dresda, acum douazeci de ani, a declarat presedintele german Christian Wulff, in fata delegatiilor adunate pe malurile raului Elba.

in ziua de azi, in Dresda, doar aproximativ o cincime din populatie mai apartine Bisericii, spune Jochen Bohl, episcop al Bisericii Evanghelice Luterane din Dresda. Cu toate acestea, Bohl sustine ca alegerea locatiei a fost semnificativa dintr-un alt punct de vedere: Saxonia a fost odata casa lui Martin Luther, iar aici practic se afla casa dezbaterilor critice religioase. Bohl a mai declarat ca spera ca un astfel de eveniment sa-i faca pe locuitorii orasului sa mearga la biserica si sa recunoasca faptul ca Biserica de astazi este una tanara, fericita si spirituala.

Pe ordinea de zi a acestei Kirchentag, care s-a incheiat duminica, 3 iunie 2011, a stat perspectiva globala. in urma cutremurului masiv care a lovit Japonia in luna martie, organizatorii au modificat programul, incluzand discutii cu privire la modul crearii unui mediu fara energii nucleare.
In plus, in acest an, in conferinta bisericeasca (Kirchentag) s-au mai discutat si alte probleme: teologie si credinta, politica si societate, si mediu. Subiectele au variat, de la urmarile scandalurilor legate de abuzurile sexuale in institutiile bisericesti, la impactul revolutiilor din tarile arabe si intrebarea daca interventiile militare pot opri conflictele armate, precum si la aspectele perene, cum ar fi diferenta de prosperitate dintre emisferele nordice si sudice, si factorii care ar putea naste un sistem echitabil economic.

Participantii au mai discutat despre problema spinoasa a integrarii imigrantilor, refugiatilor si lucratorilor imigranti in societatea germana. Wulff, care a provocat o controversa, afirmand cu ocazia celebrarii zilei nationale, in octombrie anul trecut, ca Islamul este de acum parte din Germania, a participat la o discutie pornita de la intrebarea cat de mult o democratie are nevoie de integrare.

Bienala Kirchentag isi are radacinile in anii de dupa razboi, debutand ca modalitate a protestantilor din toate categoriile sociale, de a se aduna pentru a dezbate problemele sociale si politice – informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.