Simpozionul Centrului Cultural European din Delfi se va concentra pe tema: “Bizant si continuitate istorica”

Simpozionul din Delfi 2011 - arene teatru Cu un buget redus, dar fara urmari in ceea ce priveste calitatea programului stiintific si artistic, Centrul Cultural European din Delfi se pregateste sa deschida portile din nou pentru a gazdui simpozionul sau international anual.
In acest an, simpozionul Centrului Cultural European din Delfi se va concentra pe perioada de inainte si de dupa Bizant, informeaza Serviciul special de presa LONews.

Vorbind cu ocazia unei conferinte de presa recente, presedintele consiliului de administratie al centrului director, Ilini Glikati-Arwailer, a mentionat ca criza nu inseamna neaparat si decadenta.

Elementul central al evenimentelor paralele ale simpozionului il reprezinta expozitia “inchinarea si lacasuri, dupa Caderea Constantinopolului, din Colectiile Muzeului Binaki”, care va fi inaugurat de catre Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, in data de 28 iunie 2011.

Un numar de 66 de obiecte religioase, care includ icoane si elemente folosite in cadrul Sfintei Liturghii, datand din secolele XV-XIX, vor fi prezentate pentru prima data. Piesele exploreza trasee distincte creative, apartinand unor creatori de elemente si lucrari religioase care traiau in zone diferite, in urma dezmembrarii Imperiului Bizantin.

Participarea la simpozionul stiintific va inregistra un numar ridicat de istorici de top si de bizantinologi din Grecia si din strainatate. Simpozionul Centrului Cultural European din Delfi este programat sa aiba loc chiar in salaSimpozionul din Delfi 2011 - lucrarecentrului de conferinte, in perioada 8-10 iulie 2011. Vorbitorii participanti sunt invitati sa scoata la lumina atat perioada ante-bizantina cat si post-bizantina.

In ceea ce priveste muzica in aceasta sesiune de vara, atat la ceremoniile de deschidere cat si la cele care vor marca inchiderea acesteia, vor participa Corul Bizantin Idimelon, Angelopulos Likurgos si corul sau, grec-bizantin.

In acelasi timp, cadrele didactice din invatamantul secundar din Brazilia si Portugalia vor participa si ele la o serie de seminarii de limba si cultura greaca-veche. Seminariul, functionand pentru a 10-a oara in aceasta vara, va avea loc in perioada 17-27 iulie 2011.

De asemenea, programul acestui eveniment – in posesia acestuia intrand Serviciul special de presa LONews, va mai cuprinde si spectacole de teatru. Teatrul Municipal Regional din Rumeli va pune in scena lucrarea lui Jean Cocteau, “Vocea umana”, si a lui Aristofan “Lisistrata”, in regia lui Ianis Iordanidis, respectiv, Karakatanis Timios.

Simpozionul din Delfi 2011 - program

Este demn de remarcat faptul ca majoritatea celor care participa la evenimentele din acest an nu vor fi platiti, avand in vedere ca bugetul centrului cultural pentru anul 2011 a fost stabilit la 750.000 de euro. Anul trecut, bugetul evenimentului a atins 900.000 de euro, mai informeaza Serviciul special de presa LONews.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.