Renovare sau demolare? Primarul vrea un referendum pentru Biserica catolica din sat

Lacasuri Ortodoxe: din Saint-Brieuc
Primarul orasului Plounérin (Côtes d’Armor) vrea sa organizeze un referendum in randul cetatenilor sai, pentru a vedea daca biserica satului, care are nevoie de renovari costisitoare, trebuie sa fie conservata sau complet demolata, a spus acesta pentru AFP.


"O renovam sau o demolam? In cazul in care atributiunile mele sunt depasite, trebuie sa consult oamenii", a declarat primarul comunist Pascal Vieilleville, justificandu-si demersul.

Consultarea celor 750 de oameni ar putea avea loc la "sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor", a spus el.

Renovarea monumentului ridicat la sfarsitul secolului XIX, nefolosit insa de aproximativ patru ani, a fost evaluata la "3 milioane", suma care ar putea fi 50% finantata prin subventii externe. Dar, cele 1.5 milioane ramase "inseamna o indatorare pe 30 sau 50 de ani" pentru acest sat, cu un buget anual de aproximativ 600.000 euro.

"Problemele bisericii au aparut in anul 1920, din erori de proiectare, si fiecare consiliu a vrut de atunci sa rezolve problema", a explicat el.

De la inceputul mandatului sau, in 2001, 200.000 de euro au fost cheltuiti pe munca si studii pentru aceasta biserica – “cladire care nici macar nu a fost clasificata sau inregistrata in randul monumentelor istorice", a spus acesta.

in ce-i priveste pe credinciosi, acestia folosesc de mai multi ani o alta capela din sat, a mai declarat el in continuare.

S-ar putea insa sa mai apara o noua problema: primarul a afirmat ca inca nu a calculat cat poate costa demolarea, fiindca si aceasta ar putea sa presupuna sume mari, mai ales ca biserica este exact in mijlocul unui cimitir.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.