Parlamentul polonez a respins pedeapsa cu inchisoarea pentru fecundarea

Lacasuri Ortodoxe: din Varsovia / Polonia
Parlamentul a respins pedeapsa cu inchisoarea pentru fecundarea in vitro (FIV)

Camera inferioara a parlamentului polonez a respins joi, 10 septembrie 2009, un proiect de lege elaborat de ultra-catolicii conservatori, care prevedea, in Polonia, inchisoare pentru utilizarea fecundarii in vitro (FIV).


Dupa prima examinare, proiectul de lege a fost respins de catre 244 deputati, fiind sustinut de alti 162. Zece alegatori s-au abtinut.

Initiativa a unui grup de cetateni, "Contra in vitro”, proiectul de lege a strans in favoarea sa mai mult de 160.000 de semnaturi. El propunea ca "orice persoana ale carei actiuni au dus la fertilizarea in vitro", sa fie pedepsita cu inchisoare de pana la 3 ani.

Mai multe proiecte de lege cu referire la FIV – o practica ce nu face subiectul niciunei reglementari juridice in prezent in Polonia – sunt deja pe masa Parlamentului. Doua vin din partea Partidului Liberal Platforma Civica (PO) aflat la putere, un proiect vine din stanga social-democratilor (SLD din opozitie) si unul din partea Partidului Conservator Dreptate si Justitie (PiS din opozitie).

Problema a divizat clasa politica, iar puternica Biserica catolica poloneza alimenteaza dezbaterile prin luari de pozitie autoritare, condamnand fara drept de apel fertilizarea in vitro.

Episcopii polonezi au numit IVF "un alt fel de avort, mai rafinat", ca metoda de "distrugere a embrionilor, odata cu fiecare incercare”. Arhiepiscopul Henryk Hoser a mers mai departe, acuzandu-i pe suporterii FIV de "schizofrenie morala".

Dupa caderea comunismului, in 1989, Biserica Catolica a obtinut interzicerea avortului, care se pedepseste in Polonia cu 2 ani de inchisoare pentru cei care il practica, cu exceptia cazurilor de viol, incest sau malformatii ireversibile ale embrionului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.