Guvernul spaniol acorda unda verde liberalizarii avortului… si in randul minorilor

maria_teresa_fernandez_de_la_vega Lacasuri Ortodoxe: din MADRID / Spania
Guvernul spaniol acorda unda verde liberalizarii avortului… si in randul minorilor

Guvernul socialist spaniol a aprobat ieri, vineri 25 septembrie 2009, in Consiliul de Ministri, un proiect de lege controversat privind liberalizarea avortului, care prevede ca avortul sa devina legal si liber pentru tinerele fete cu varste de 16 – 17 ani, fara a avea nevoie de consimtamantul parintilor.


maria_teresa_fernandez_de_la_vega Acest proiect, caruia i-a raspuns cu ostilitate comunitatea catolica a tarii, si a facut obiectul unor dispute in cadrul Partidului Socialist Spaniol (PSOE), va fi trimis Parlamentului, a declarat vice-presedintele guvernului, Maria Teresa de la Vega.

Daca va fi adoptat ca atare, femeilor care traiesc in Spania li se va permite sa avorteze liber intr-o perioada de pana la 14 saptamani. Avortul va fi permis, in cazuri exceptionale pana la 22 de saptamani de sarcina, atunci cand "se sunt in joc viata si sanatatea" mamei sau cand exista "anomalii fetale severe”.

Avortul mai poate fi practicat, in cele din urma, fara termen limita in cazul unor "boli extrem de grave si incurabile fetale, dupa consultarea unei comisii medicale”.

in prezent, in temeiul unei legi datand din 1985, avortul este permis in Spania doar in cazul unui viol (pana la 12 saptamani de sarcina), malformatii fetale (pana la 22 saptamani) sau "cand exista pericol pentru sanatatea fizica sau psihica a mamei" (timp nelimitat).

in practica, riscul privind sanatatea psihica a mamei este motivul invocat de peste 90% dintre femeile care doresc sa avorteze in Spania, ducand la procedura unor avorturi, uneori foarte intarziate ca termen, in clinicile private.

in ciuda rezervelor exprimate de catre unii lideri socialisti, guvernul a mentinut dispozitia cea mai controversata a reformei, care prevede ca minorele cu varste cuprinse intre 16 si 17 ani sa avorteze in mod liber, fara consimtamantul sau aducerea anterioara la cunostinta parintilor.

"Vrem sa le oferim minorilor cel mai inalt grad de protectie si respectarea stricta a drepturilor lor fundamentale", a comentat La Vega.

Comunitatile catolice s-au mobilizat impotriva acestui proiect si au convocat un eveniment major la 17 octombrie, in Madrid.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.