Biserica Catolica a condamnat expansiunea fanatismului religios in Africa

Lacasuri Ortodoxe: din Vatican
Biserica Catolica a condamnat expansiunea fanatismului religios in Africa

Biserica Catolica a condamnat astazi, vineri 23 octombrie 2009, extinderea fanatismului religios care cauzeaza "probleme in multe parti alte Africii", in proiectul de mesaj final al Sinodului pe tema Africii, deschis pe 4 octombrie de catre Papa Benedict al XVI-lea, ce se va inchide in mod oficial in aceasta duminica.


Textul, redactat de un comitet prezidat de episcopul de Abuja (Nigeria), Arhiepiscopul John Olorunfemi Onaiyekan, a fost comentat la o conferinta de presa tinuta la Vatican, dar versiunea sa finala in care se asteapta sa apara unele mici schimbari, nu a fost inca lansata.

Episcopii avertizeaza asupra unei fervori "religioase", care este "gresit indusa de fanatici sau manipulata de catre politicieni. Acestia au facut, in plus, apel la "respectul reciproc" intre crestini si musulmani.

”Bazandu-se pe “multiplele lor valori comune”, musulmanii si crestinii pot "lucra impreuna" pentru pace si reconciliere.”

Dar, subliniind ca libertatea de religie este "unul dintre principiile fundamentale ale omului", dupa cum constata Episcopul Onaiyekan, Sinodul a criticat tarile care “prin lege" interzic religia crestina. "O astfel de restrictie impiedica libertatile si dialogul onest si reprezinta incalcarea unei autentice colaborari", au spus parintii din Sinod.

De asemenea, Sinodul a solicitat "un dialog si o cooperare largite" intre adeptii religiilor africane traditionale si cei de alte credinte.

Textul specifica temele majore abordate in documentul pregatitor: SIDA, coruptie, exploatarea fara masura a resurselor naturale.

Privind SIDA, Sinodul "a avertizat in mod solemn ca problema nu poate fi rezolvata prin distribuirea de prezervative, pledand pentru fidelitatea cuplurilor casatorite si abstinenta pentru cei necasatoriti. El a cerut recunoasterea succeselor obtinute in urma programelor bazate pe astfel de masuri.

in privinta coruptiei, Sinodul a afirmat ca "Africa are nevoie de sfinti in sferele mari politice, politicienii sfinti luptand impotriva coruptiei" si "lucrand pentru binele poporului". in schimb acesta i-a acuzat pe "politicienii care isi tradeaza natiunea si pe oamenii de afaceri, lipsiti de scrupule, care se coalizeaza cu lacomele companii multinationale.

Mesajul final al Sinodului pe tema Africii, i-a avertizat pe multinationalisti sa "opreasca devastarea criminala a mediului in exploatarea vorace a resurselor naturale”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.