Vor exista printre preotii catolici si preoti casatoriti? Convertirea colectiva a anglicanilor…

Lacasuri Ortodoxe: din Vatican
Vaticanul a promulgat legea privind convertirea colectiva a anglicanilor la catolicism

Vaticanul a anuntat astazi, luni 9 noiembrie 2009, promulgarea Constitutiei Apostolice, care va permite convertirea colectiva la catolicism a traditionalistilor anglicani dezamagiti de evolutiile recente din biserica lor.


Textul, semnat de Papa Benedict al XVI-lea, si publicat in urma cu cateva ore de Vatican, instituie o structura "canonica" specifica, "prin care sa se raspunda numeroaselor cereri primite de Biserica din Roma, de la grupuri de preoti si credinciosi anglicani, aflate in diferite parti ale lumii".

De fapt, aceasta deschidere, anuntata in data de 20 octombrie 2009, este deosebit de importanta pentru anglicani, care se opun evolutiilor din Biserica, incluzand hirotonia femeilor si binecuvantarea casatoriilor homosexuale.

"Constitutia apostolica", nume dat celor mai importante legi ale Bisericii, este un cadru care stabileste principiile acesteia.

Celibatul preotilor trebuie sa fie respectat, dar convertirea anglicanilor deja casatoriti va fi examinata "de la caz la caz", prevede noul text.

Credinciosii de rand, anglicani, care doresc sa intre in Biserica Catolica, trebuie "sa demonstreze acest angajament in scris" si sa adere la Catehismul "specific Bisericii Catolice."

Cu toate acestea, ei pot sa pastreze Liturghia “proprie traditiei anglicane”.

Fostii anglicani vor fi regrupati in "dioceze specifice" (fixate direct de Papa), dupa modelul diocezelor din armata, "instituite dupa consultarea conferintelor episcopale locale".

Anuntand aceasta deschidere, Vaticanul a amintit un numar de "20 – 30 episcopi si cateva sute de credinciosi" anglicani, care ar putea reveni de bunavoie in sanul Romei, la aproape 500 de ani de la schisma anglicana (1534).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.