Peste 5000 de persoane care munceau in conditii de sclavagism, eliberate. Omagiu adus unor oameni deosebiti…

Lacasuri Ortodoxe: Brasilia
Omagiu adus dominicanilor francezi pentru lupta lor impotriva muncii fortate

Un omagiu a fost adus luni, 14 decembrie 2009, celor trei calugari francezi dominicani, angajati de mai multi ani in apararea taranilor fara pamant, si in lupta impotriva muncii fortate in Amazon, la Ambasada Frantei din Brasilia.


Fratii Henri Burin des Roziers, Xavier si Jean Plassat Raguenes, membrii ai Comisiei Pastorale a Regiunii (CPT), in legatura cu Biserica Catolica, au fost omagiati "recunoscandu-se actiunea lor pentru eliberarea populatiei din starea de munca fortata", a declarat marti catre AFP Stephane Schorderet, consilierul de presa al ambasadei.

Un documentar despre lupta lor impotriva violentelor la care au fost supusi muncitorii de la sate, se afla in faza de proiect, in prezent. Acestei omagieri i-a urmat o masa rotunda.

Acestia au spus in mod repetat ca "nu poate exista dezvoltare fara respectarea drepturilor omului si nici respect pentru drepturile omului, fara dezvoltare", declara Schorderet.

in 2008, mai mult de 5000 de tarani care lucrau in conditii asemanatoare sclaviei au fost eliberati in Brazilia. Pe de alta parte, aproximativ 1500 de tarani fara pamant au fost ucisi in dispute teritoriale cu proprietarii unor terenuri mari, in perioada 1985-2008, potrivit unui raport al CPT.

Mutat de 30 de ani in Brazilia, fratele Henri Burin des Roziers, avocat al CPT, astazi stabilit in Xinguara, a primit deja premiul international privind drepturile omului, in 2005.

Acest calugar francez este protejat de politie, inca din 2005, dupa asasinarea misionarului american Dorothy Stang, in varsta de 73 de ani, care a dezvoltat un proiect ecologic cu taranii care nu detineau pamant. Numele Henri Burin des Rosiers a figurat, dupa aceea, pe o lista de persoane care trebuiau ucise.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.