Biserica Catolica nu-si mai poate impune punctul propriu de vedere asupra societatii

Lacasuri Ortodoxe: din Bruxelles
Biserica nu-si mai poate impune punctul propriu de vedere (Primatul Belgiei)

Biserica Catolica nu-si mai poate impune punctul propriu de vedere asupra societatii, se plange primatul Belgiei, Cardinalul Godfried Danneels, in varsta de 76 de ani, intr-un interviu publicat joi de cotidianul “Le Soir”, cu ocazia apropierii retragerii sale din functie.


Biserica Catolica nu-si mai poate impune punctul propriu de vedere asupra societatii

Considerat ca fiind un progresist, in sanul Colegiului cardinalilor, Arhiepiscopul Danneels a condus Biserica Catolica din Belgia, pentru 3O de ani. Acesta ramane elector pana la varsta de 80 de ani.

Succedarea sa a determinat multe speculatii si temeri in randul conservatorilor, majoritari la Vatican, sprijinind numirea episcopului de Namur, Mutien André-Léonard, in varsta de 69 de ani, pentru preluarea Bisericii belgiene.

Decizia Papei Benedict al XVI-lea este asteptata in urmatoarele zile.

Biserica Catolica nu-si mai poate impune punctul propriu de vedere asupra societatii

Conform cotidianului, alti doi candidati au fost selectati de catre nuntiul Giacinto Berloco, ambasadorul Vaticanului in Belgia: episcopul de Liege, Aloys Jousten, in varsta de 72 de ani, si episcopul de Ghent, Luc Van Looy, in varsta de 68 de ani.

Arhiepiscopul Danneels a declarat ca primeste cu seninatate incetarea mandatului sau, in ciuda criticilor Vaticanului privind lipsa de fermitate in probleme sociale.

"Societatea este in schimbare si biserica trebuie sa realizeze acest lucru. Biserica poate argumenta punctul sau de vedere, dar nu mai are mijloacele de impunere in societate", a spus el.

Biserica Catolica nu-si mai poate impune punctul propriu de vedere asupra societatii

"Suntem redusi la nivelul profetului care se plange sustinand ca lucrurile nu sunt corecte – fiind neinteles de oameni", spune el.

Episcopul neaga tentatia ca Biserica sa intervina politic pentru apararea pozitiilor sale in aspectele sociale majore, cum ar fi eutanasia sau avortul, asa cum a facut in Spania sau Italia.

"incercarea de a interveni in politica a fost o greseala", spune el. "Episcopii din Belgia sunt calmi. Noi ne oferim parerea si sfatul, insa nu tipam”, a mai spus el.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.