Monday 28 december 2009

(VIDEO) Busculada la Vatican: Papa cazut la pamant. Un cardinal scapa si el cu fractura de femur

Lacasuri Ortodoxe: din Vatican
Busculada la Vatican: Papa cazut la pamant. Un cardinal scapa si el cu fractura de femur

Cardinalul francez, Roger Etchegaray, a suferit o fractura de femur, in timpul unei busculade cauzate de o femeie care l-a impins pe Papa si l-a daramat la pamant, la inceputul messei din miezul noptii de 24 decembrie 2009, la Vatican, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi.


Busculada la Vatican: Papa cazut la pamant. Un cardinal scapa si el cu fractura de femur

Vice-Decanul Colegiului Sacru, in varsta de 87 de ani, a fost internat la spitalul Gemelli din Roma, a spus parintele Lombardi.

Cauzele ranirii cardinalului nu sunt foarte clare pentru ca se afla la cativa metri de Papa cand acesta fusese impins de catre o femeie aparent dezechilibrata mintal, care l-a daramat. "Poate ca el s-a speriat si s-a rasucit instantaneu", si-a dat cu parerea parintele Lombardi.

Incidentul a avut loc in timpul procesiunii care marca inceputul celebrarii, in mod exceptional hotarata la orele 22:00 (21:00 GMT), in acest an, pentru a-l menaja pe Papa, in varsta de 82 de ani.

Busculada la Vatican: Papa cazut la pamant. Un cardinal scapa si el cu fractura de femur

Straina a sarit peste gardul de securitate si l-a impins pe Papa care intra in Biserica alaturi de 3o de cardinali – in conformitate cu declaratia pr. Lombardi.

Papa Benedict al XVI-lea a cazut, dar a fost sprijinit cu promptitudine, s-a ridicat rapid si a putut ajunge in altar, ca si cum nimic nu s-a intamplat, pentru a celebra cea de-a 5-a messa de Craciun, din timpul pontificatului sau.

Necunoscuta a fost arestata. Ea a fost interogata de politie, in ziua de 24 decembrie 2009, de Vatican. Se pare ca sufera de boli psihice.

Cardinalul Etchegaray este o figura majora a catolicismului, un pionier al dialogului iudeo-crestin si un specialist al multor ani de misiune delicata in regiunile aflate in criza.

Busculada la Vatican: Papa cazut la pamant. Un cardinal scapa si el cu fractura de femur

Nascut in 25 septembrie 1922, in Espelette (Pirineii Atlantici, sud-vestul Frantei), el a studiat la seminariile Ustaritz, Bayonne si Roma si la Universitatea Gregoriana din Roma. Este absolvent al Dreptului Canonic.

Hirotonit in 1947, a devenit episcop in 1969 si a fost facut cardinal in 1977. ?i-a inceput slujirea in Eparhia de Bayonne si a fost ales presedinte al Episcopilor din Europa, inainte de a deveni episcop auxiliar la Arhidioceza din Paris, apoi Arhiepiscop de Marsilia (1970-1984).

Busculada la Vatican: Papa cazut la pamant. Un cardinal scapa si el cu fractura de femur

Desemnat la Vatican in 1984, el a prezidat Consiliul Pontifical Cor Unum (1984-1995), precum si Justitie si Pace (84-98). A efectuat numeroase misiuni speciale in numele Papei Ioan Paul al II-lea, vizitand printre altele si Irakul, Rwanda, Sarajevo, Cuba, China sau Ierusalimul.

A fost, de asemenea, unul dintre primii prelati angajati intr-un dialog iudeo-crestin: in 1983, ca arhiepiscop de Marsilia, a subliniat radacinile religioase ale antisemitismului si a solicitat catolicilor concilierea cu evreii.

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.