Preotii Bisericii Anglicane se simt abuzati

Lacasuri Ortodoxe: din Londra
Preotii Bisericii Anglicane se simt abuzati

Preotii Bisericii Anglicane sunt abuzati din punct de vedere social si sustin ca ar trebui sa beneficieze de o legislatie a muncii consolidata, pentru a le proteja mai bine drepturile, a declarat luni un sindicat britanic.


Preotii Bisericii Anglicane se simt abuzati

Sindicatul Unit a constatat ca hartuirea si intimidarea episcopilor si congregatiilor a dus chiar la infiintarea unei linii telefonice de ascultare, care inregistreaza deja circa 150 de apeluri pe an.

Situatia este complicata si de faptul ca preotii nu sunt angajati ai Bisericii din Anglia (CofE), ci cu chemare divina. Sindicatul doreste ca liderii religiosi sa fie pusi din nou sub protectie.

"Vorbim despre masuri sanitare si de securitate insuficiente, iar bunastarea preotilor este in pericol", a declarat Rachael Maskell, reprezentantul Sindicatului, la televiziunea BBC.

Arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, liderul celor aproximativ 77 milioane de anglicani din intreaga lume, a recunoscut existenta unor cazuri de tratament necorespunzator, la ultima Conferinta anuala a Congresului Sindicatelor (TUC) – centrala sindicala britanica – in luna septembrie.

"Este o problema, am motive intemeiate si stiu, prin contactele mele la nivel pastoral, in ce mod acest lucru poate fi o problema si doresc sa ne simtim mai bine in acest sens", a adaugat el.

Preotii Bisericii Anglicane se simt abuzati

Insa, episcopul de Ripon si Leeds (nordul Angliei), presedinte al Arhiepiscopilor din CofE in materie de servicii religioase, a declarat ca abuzurile sunt "destul de rare".

"Biserica este o comunitate umana ca oricare alta, si astfel de cazuri au loc, chiar daca, dupa parerea mea, ele sunt totusi rare", a declarat acesta luni, 4 ianuarie 2010, la radio BBC.

El a mai mentionat ca cei mai multi preoti nu vor insa sa-si schimbe statutul lor actual, deoarece le ofera avantajul unui program flexibil, iar biserica este considerata de ei ca fiind "vocatie, si nu un loc de munca."

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.