Lacasuri Ortodoxe: din Torino (Italia)
Cu grija sa nu il numeasca relicva sfanta, Papa a numit Giulgiul… icoana "pictata cu Sange"
Papa Benedict al XVI-lea a adus un omagiu in aceasta duminica, 2 mai 2010, Giulgiului din Torino, Giulgiul lui Hristos, pe care l-a descris ca fiind "o icoana pictata cu Sange".
Sfantul Sange, numit "atat sange cat si sange datator de viata", a spus Benedict al XVI-lea stand langa Sfantul Giulgiu in Catedrala Sf. Ioan Botezatorul din Torino (nord), acolo unde este expus pentru public, incepand din 10 aprilie 2010, pentru prima data dupa anul 2000.
"Giulgiul este o icoana desenata cu sange: sangele unui om biciuit, incoronat cu spini, crucificat si impuns in partea Sa dreapta", a spus Papa. "Imaginea imprimata pe Giulgiu este cea a unui mort, dar sangele vorbeste despre viata sa", a adaugat el.
"Orice urma de sange ne vorbeste despre dragoste si viata", a mai spus el in cadrul unei meditatii pe seama obiectului pe cat de venerat, pe atat de controversat.
Vaticanul nu s-a pronuntat cu privire la autenticitatea acestei piese de 4.36 m pe 1,10 m, care poarta amprenta trupului lui Hristos rastignit, conform traditiei catolice, si, mai ales amprenta fetei, Papa avand si de aceasta data grija sa foloseasca termenul de "icoana" si nu de "relicva", apreciaza France Presse intr-o analiza a acestui eveniment.
Giulgiul a fost descoperit la mijlocul secolului al XIV-lea, in Lirey Notre-Dame, in apropiere de Troyes (Franta). A intrat in secolul al XV-lea in posesia familiei regale de Savoia, o regiune pentru care Torino este capitala, fiind insa intotdeauna o lupta intre oamenii de stiinta care cred sau se indoiesc in autenticitatea acestuia.
©traducere KSLCatalin – publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 16/2010