Controverse la Bacalaureatul din Franta, pe tema prezentei simbolurilor religioase in centrele de examinare

Lacasuri Ortodoxe: din Paris
Controverse la Bacalaureatul din Franta, pe tema prezentei simbolurilor religioase in centrele de examinare

O polemica a luat nastere intre profesorii catolici si Federatia Sindicala UNSA-Education, vizavi de prezenta simbolurilor religioase in centrele de examinare la bacalaureat, in scolile private locale, au declarat vineri, 28 mai 2010, partile implicate.


intr-o declaratie publicata pe site-ul propriu, directia Educatie a diocezei catolice din Paris a spus ca "la fel ca in fiecare an, scolile catolice din Paris, care au fost solicitate pentru bacalaureat in 2010, sunt cele mai primitoare fata de candidati, supraveghetori si examinatori, in ceea ce priveste opiniile si libertatea de constiinta".

"Acestea fiind zise, ele vor ramane scoli catolice, cu o istorie a lor, o comunitate educativa, un proiect", adauga el.

"Un candidat la Bacalaureat poate fi capabil sa faca abstractie de modul in care un semn se poate referi la o realitate mai mare decat se vede in el insusi", conform diocezei.

SNPDEN-UNSA, principalul sindicat al administratorilor unitatilor de invatamant din domeniul educatiei publice "a fost foarte surprins" de aceasta pozitie. El a amintit intr-o declaratie ca "principiile secularismului si neutralitatii se aplica in timpul examenelor", indiferent de statutul institutiei.

in iunie 2009, doua examinatoare la oral, la Bacalaureatul francez, s-au plans de prezenta crucifixului in salile de examinare ale unei scoli private, Saint-Andre de Choisy-le-Roi (Val-de-Marne). Asociatia familiala Ufal (Uniunea familiilor laice) a cerut deci ca "acest lucru sa nu se intample din nou".

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 19/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.