Episcopul catolic Juan de Palafox, un nobil mort in saracie si umilinta, a fost beatificat

Juan de PalafoEpiscopul catolic Juan de Palafox a fost beatificat in cadrul unei ceremonii solemne in Spania. Cardinalul Angelo Amato a prezidat Messa in ziua de 5 iunie 2011, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Palafox (1600-1659) a fost "un episcop si pastor de suflete, un mistic, un scriitor si patron, un mesager si consilier regal, un mare profesor, dar mai presus de toate un sfant, al carui zel pastoral a constat in principal in eradicarea raului, semanand ceea ce este bun si sfant", a spus Cardinalul Amato, seful Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor, in timpul celebrarii.

Ceremonia a avut loc la Catedrala Adormirii Maicii Domnului din El Burgo de Osma.

Aproximativ 3500 de persoane au participat la beatificare. Episcopul Gerardo Melgar de Osma-Soria, Cardinalul Norberto Rivera din Mexico City, Arhiepiscopul Victor Sanchez din Puebla, precum si alti cinci Cardinali, 40 de episcopi si arhiepiscopi si 160 de preoti au concelebrat Liturghia, potrivit agentiei de stiri iCal, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

In iunie 2010, Papa Benedict al XVI-lea a numit o comisie compusa din 15 membri preoti, laici si oameni de stiinta, pentru a face cunoscuta viata si opera lui Palafox.

Parintele Ruben Tejedor, un preot din Dieceza de Osma-Soria si un membru al comisiei, a declarat pentru CAN: "beatificarea lui Palafox este un dar imens, care a fost mult asteptat! Aceasta demonstreaza frumusetea perena a sfinteniei si triumful infailibil al adevarului".

Cauza de beatificare a lui Juan de Palafox a fost deschisa in 1666, la doar sapte ani dupa moartea sa. El s-a nascut intr-o familie nobila, in 1600. De tanar a fost numit de catre Philip al III-lea si Philip al IV-lea in roluri guvernamentale importante, atat in Spania cat si in Lumea Noua. Pe parcursul acestor ani, Palafox a dus o viata departe de "orice fel de viciu, de distractii si pasiuni".

Moartea surorii sale si a altor apropiati a dus la convertirea sa radicala. El a fost mai apoi hirotonit ca preot catolic in 1629.

in 1630 a fost numit episcop de Puebla de los Angeles in Mexic si Vice Rege in Noua Spanie. Dupa locul de munca dificil din Mexic, pentru mai multi ani de zile, acesta s-a intors in Spania, unde a murit pe 1 octombrie 1659.

"Patul pe care voi muri il voi darui spitalului pentru saraci. Vreau sa mor in saracia corporala in care am fost obisnuit sa traiesc, si daca nu, pe podea, in recunoasterea umilintei la care o astfel de creatura mizerabila ar trebui sa ajunga la moartea sa, la fel ca Domnul meu Iisus Hristos, care a murit pe o cruce pentru mine", scria Episcopul Palafox in testamentul sau.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.