in data de 24 februarie 2010, Preasfintitul Ciprian Campineanul a prezentat pe scurt istoricul proiectului „Catedralei Mantuirii Neamului”, in cadrul unei conferinte de presa, sustinand in fata ziaristilor ca macheta viitoarei Catedrale este rezultatul simpozioanelor tematice – consultative, care au avut loc pe parcursul anului 2009.
La scurt timp dupa aceasta…
…ca urmare a ultimelor dezbateri organizate de BOR, mai exact joi, 4 martie 2010, ora 11:30, la sediul Filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) avea loc o Conferinta de Presa cu tema "Proiectul Catedralei Mantuirii Neamului”.
in urma acestei conferinte, OAR Bucuresti emite un comunicat de presa prin care semnatarii acestuia reclamau in mod clar faptul ca Patriarhia Romana “a ignorat propunerea unui concurs deschis pentru alegerea solutiei arhitecturale, si a proiectantului ansamblului Catedralei”.
Mai mult decat atat, se afirma in comunicat, Patriarhia Romana ar fi “impus”, prin “Tema ilustrata”, solutia arhitecturala, lansand astfel o “licitatie de proiectare restrictiva” care, dealtfel – sustin acestia – nu are nicio legatura cu traditia autentica a arhitecturii ortodoxe romanesti si nici cu necesara inscriere in contemporaneitate (…) – un conglomerat de forme si de elemente decorative istoricizante, departe de a constitui o expresie a demnitatii nationale”.
La o zi dupa emiterea acestui comunicat, Patriarhia Romana a publicat la randul sau o reactie scrisa, prin care califica aceste precizari, ca fiind “lamentatii tardive” ale OAR Bucuresti, nefondate, si care nu ar exprima altceva decat plangeri ale acelora care au absentat la “cele trei simpozioane tematice consultative (decembrie 2008, iunie 2009, decembrie 2009)”.
“Cei absenti atunci, se plang acum”– concluzioneaza Biroul de Presa al Patriarhiei Romane.
Totusi, OAR Bucuresti, “considerand ca faptele trebuie cunoscute in adevarul lor”, a pus la dispozitia publicului o cronologie a evenimentelor si o suita de documente atasate, din care rezulta ca de fapt “presedintele organizatiei a fost prezent la cele trei simpozioane” insa “solicitarea acestuia de a organiza un concurs deschis”, adevarata problema a discutiei, a fost “ignorata sistematic”:
– 22 noi 2007: OAR solicita o intalnire cu Patriarhul Romaniei
– 5 dec 2007: intalnire intre OAR si Patriarhul Romaniei, cu incheierea unui acord de principiu privind colaborarea.
– 20 dec 2007: OAR propun Patriarhiei organizarea unei expozitii de biserici recente, in ideea inceperii colaborarii.
– 15 dec 2008: Patriarhia prezinta primele planuri ale Catedralei
– 23 feb 2009: conferinta de presa a OAR, in care isi exprima surprinderea fata de “initiativa unilaterala a Patriarhiei, contrara intelegerii initiale”
– 24 feb 2009: comunicat de presa al Patriarhiei, prin care “ se respinge ideea concursului, insinuand ca OAR ar urmari (…) un anume interes”.
– 25 iun 2009: OAR trimite o scrisoare Patriarhului Romaniei, manifestandu-si rezervele fata de proiectul prezentat si “reiterand ideea concursului”.
– 26 iun 2009: Patriarhia prezinta deja macheta. Totusi “PF Daniel confirma intentia de a recurge la procedura” concursului, in urma unei noi solicitari OAR.
– 9-10 dec 2009: Patriarhia prezinta proiectul “deja stabilit” – “Tema ilustrata” si “licitatia de proiectare” dupa “modelul impus de Patriarhie”.
– 11 ian 2010: OAR trimit “o ultima scrisoare” Patriarhiei, in care critica solutia de arhitectura stabilita prin ‘Tema ilustrata’ si procedura de selectie a proiectantului”.
Cu toate acestea, reprezentantii Biroului de Presa isi exprima, in reactia lansata la o zi dupa emiterea acestui comunicat (5 martie 2010), uimirea: “Este surprinzatoare o astfel de atitudine din partea celor care, desi au fost invitati sa participe la simpozioanele tematice, au declinat invitatia, iar acum incearca sa acrediteze falsa impresie ca arhitectii nu pot participa la proiectarea Catedralei Mantuirii Neamului.”
Din nefericire, la scurt timp dupa reactiile unor medii ateiste impotriva construirii Catedralei Mantuirii Neamului, mediatizate si exploatate destul de mult in ultima perioada, intr-adevar nefondate, credinciosii asista in prezent la o noua disputa, de aceasta data, insa… intre cei ce doresc sa contruiasca acest edificiu de o mare importanta pentru poporul ortodox.
©o analiza KSLCatalin – publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 7/2010