Numarul real al musulmanilor din Franta – studiu

Lacasuri Ortodoxe: din Paris
Franta numara 2,1 milioane de "musulmani declarati", cu varste intre 18 si 50 de ani, "departe de anumite estimari invocate in dezbaterile publice", potrivit unui sondaj recent efectuat de catre Institutul National de Studii demografice si de Institutul National de Statistica si Studii Economice.

Cifrele care circula in mod frecvent mentioneaza un numar cuprins intre 5 si 6 milioane de musulmani in Franta – o tara care interzice statisticile religioase sau etnice.


"Chiar si adaugarea celor cu varste sub 18 ani si a celor peste 50 de ani, nu ar duce la totalul de 5 milioane", a declarat Patrick Simon, un sociolog, cercetator al INED, si unul dintre autorii studiului.

in ancheta lor comuna privind "diversitatea populatiilor din Franta", publicata in luna octombrie sub titlul "Origini si Traiectorii", INED si INSEE indicau faptul ca 2,1 milioane persoane, din randul populatiei cu varste intre 18 si 50 de ani, “sunt musulmani declarati".

"Despre musulmanii declarati, putem spune ca acestia sunt persoanele care pretind ca au credinta musulmana, indiferent de religiozitatea si de practica lor", a declarat Patrick Simon.

"De aceea, nu este o estimare bazata pe tara de origine a persoanelor (fiindca, altfel, cineva dintr-o tara in care Islamul este religia majoritara, ar fi fost declarat in mod automat islamist) sau pe cea a parintilor lor (toate persoanele nascute in Franta, din parinti dintr-o tara in care Islamul este religie majoritara, ar fi fost declarate musulmane)".

"Acest lucru explica in parte discrepanta dintre cifrele si estimarile noastre, care circula in mod frecvent. Din contra, cifra ii include pe oamenii convertiti la Islam", noteaza sociologul.

Conform sondajului INED si INSEE, "Catolicismul ramane religia principala a Frantei, cu 11,5 milioane de persoane, cu varste intre 18 si 50 de ani (43% din populatie), iar musulmanii formeaza in prezent prima minoritate cu 2,1 milioane adepti.

Exista mai mult de 500.000 de protestanti, 150.000 de budhisti si 125 de mii evrei.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.