STATISTICI: Aproximativ 95% dintre preotii catolici se folosesc de Internet zilnic

Lacasuri Ortodoxe: din Roma / AFP
STATISTICI: Aproximativ 95% dintre preotii catolici se folosesc de Internet zilnic

Marea majoritate a preotilor (94,7%) utilizeaza internetul in fiecare zi, in lume, in special pentru a-si pregati predicile, si aproximativ 4 din 10 preoti considera ca avantajele Internetului sunt superioare pericolelor la care se expun navigatorii, potrivit unui studiu publicat luni, 31 mai 2010, la Roma.


in total, 94,7% dintre preoti navigheaza zilnic pe Internet, potrivit unui studiu comun elvetiano-italian al Universitatii din Lugano (Elvetia) si al Sfintei Cruci din Roma, realizat in perioada 15 noiembrie 2009 – 28 februarie 2010, intitulat “Picture“.

Preotii cauta in special materiale pentru predicile lor (61,5% cel putin o data pe saptamana). Ei se mai folosesc pentru studiu, intr-o aceeasi masura (60,1% cel putin o data pe saptamana) de Internet, iar 64,4% cred ca Internetul permite imbunatatirea modului in care se formeaza un preot.

Dincolo de masura in care preotii catolici gasesc ca acest mijloc de comunicare este sau nu oportun indrumarii spirituale (38,6% sustin ca nu este potrivit, 26,7% sustin ca este potrivit), 52,5% au o parere pozitiva vizavi de rolul Internetului in prezentarea sau difuzarea mesajului lui Hristos.

Cei mai multi dintre acestia (38,2%) considera deci ca avantajele Internetului sunt mai mari decat riscurile sale (17,5% considera opusul).

Chiar daca preotii nu folosesc retelele de socializare, in marea lor majoritate, (44% cel putin o data pe saptamana), totusi 8 din 10 (79,1%) preoti considera ca Internetul este un mijloc util de comunicare cu ceilalti.

Internetul este "un nou element cultural" iar "Biserica, in ce priveste datoria sa evanghelica, trebuie sa tina cont de asta”, a declarat reporterilor Cardinalul Claudio Hummes, seful Congregatiei Clericilor.

"Congregatia noastra trebuie sa ofere indicatii pastorale practice si in lumea digitala", a adaugat el.

Un numar total de 4.992 preoti au raspuns in cadrul acestui sondaj (reprezentand 1,2% din totalul preotilor din lume) pe baza de voluntariat, iar esantionul este "reprezentativ", a precizat preotul Lucio Ruiz, profesor la Sfanta Cruce.

Profesorul Lorenzo Cantoni, din cadrul Universitatii elvetiano-italiene, a declarat ca acesta esta este primul studiu de o asa amplitudine si ca nu exista in prezent nicio baza de comparatie cu populatia in ansamblul ei, nefiind disponibile studii nationale.

Informatia, in acest moment, poate fi citita doar pe Lacasuri Ortodoxe! Verifica!

©Traducere si Redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.