publicat în: Arhivă

Italienii se declara, in proportie de 84%, pentru prezenta crucifixelor in scoli (sondaj)

Lacasuri Ortodoxe: Roma / Italia
Italienii se declara, in proportie de 84%, pentru prezenta crucifixelor in scoli (sondaj)

in Italia, aproximativ 84% din populatie s-a declarat in favoarea prezentei crucifixului in scoli, conform unui sondaj de opinie, ale carui rezultate au fost publicate duminica, 8 noiembrie 2009, incheiat la cinci zile dupa decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului prin care se interziceau crucifixele in scolile din peninsula.


La intrebarea: "crucifixul ar trebui sa fie expus in clasa?", 84% dintre respondenti au raspuns cu "da”, 14% au spus "nu” si 2% s-au declarat a fi indecisi, conform sondajului de opinie publicat de cotidianul Corriere della Sera.

Dintre cei care nu au mers niciodata la messa, 68% spun ca isi doresc prezenta crucifixelor, acest procent urcand la 86% pentru cei care merg "de mai multe ori pe an" la messa, si la 93% in randul celor care sunt prezenti "cel putin o data pe saptamana" la biserica.

Potrivit analistului politic Renato Mannheimer, cea mai mare parte a italienilor considera crucifixul, "in primul rand, ca fiind un simbol ce reaminteste de traditiile culturale si sociale" ale tarii, fara a nega insa si "semnificatia religioasa a crucii".

Sondajul a fost realizat de Institutul ISPO, pe un esantion de 801 persoane, cu o marja de eroare de 3,5%.

Cu 5 zile in urma, Curtea de la Strasbourg a decis ca prezenta crucifixului se opune atat dreptului parintilor de a-si educa propriii copii conform convingerilor lor cat si dreptului copiilor la libertatea de religie.