Sondaj DIVORTATI – RECASATORITI – IMPARTASITI

Lacasuri Ortodoxe: din Franta

Francezii se asteapta la o mai mare flexibilitate din partea Bisericii Catolice

in urma unui sondaj Pelerin/TNS Sofres/Logica, definitivat si publicat astazi, joi 17 septembrie 2009, marea majoritate a francezilor, catolici sau nu, spera intr-o atitudine mai “flexibila” din partea Bisericii, vizavi de cei divortati sau/si recasatoriti.

Pelerin a ales sa ceara parerea crestinilor separati, divortati, recasatoriti sau care traiesc in cuncubinaj.


Biserica Catolica le cere sa stea departe de sacramente (comuniune, reconciliere, impartasanie)

Chiar si in sanul aceleiasi Biserici, unele persoane isi doresc o gandire inovatoare. Pelerin a organizat o dezbatere intre Xavier Lacroix, filosof si teolog de la Universitatea Catolica din Lyon, membru al Comitetului National Consultativ pentru etica, si P. Guy de Lachaux, preot al Episcopiei de Evry, alaturi de mai multe persoane divortate (de peste cincisprezece ani). Toti isi doreau sa existe posibilitatea reconcilierii si reintegrarii.

Principalele concluzii ale studiului

40% dintre francezi divorteaza si 38% dintre catolici.

"Catolicii practicanti sunt si ei in mod identic afectati de divort. Cu exceptia faptului ca sunt mai putin afectati de divortul parintilor decat restul francezilor (11% in loc de 21%), dar sunt cel mai afectati de divortul copiilor (19 % in loc de 9%)."

Catolicii divorteaza la fel de mult ca si ceilalti francezi (17%) si se recasatoresc in aceleasi proportii (5%).

"Practicienii care divorteaza au un numar mai mic de divorturi (13%). De retinut insa, unul dintre cinci pensionari este divortat iar jumatate dintre ei si-au reconstruit viata (prin mariaj sau concubinaj). O cifra exploziva, in conditiile in care acestia reprezinta marea majoritate a catolicilor practicanti!"

16% dintre francezi sunt afectati de divort si se recasatoresc.
"Catolicii practicanti sunt cei mai multi, din cauza varstei lor (18%), pentru ca si copiii lor au divortat si s-au recasatorit mai mult decat altii (cu 7%)."

80% dintre francezi nu inteleg "interzicerea comuniunii, impartasirii", care ii vizeaza pe cei divortati si recasatoriti.

"Practicantii ocazionali, si-au exprimat si ei nelamurirea, intr-o masura chiar mai mare (85%). in aceasta lume secularizata, comuniunea este vazuta ca un ritual "de apartenenta la Biserica", la care toti crestinii trebuie sa fie impartasiti. in plus, toata lumea se asteapta ca Biserica sa emita mesaje de dragoste, iertare, reconciliere."

in contrast, francezii obisnuiti resping mai putin "interdictia de a se recasatori" (75%), iar practicantii o aproba in proportie de 35%.

Cu toate acestea, din momentul in care sunt "afectati de divort, credinciosii regulati se desolidarizeaza de pozitia Bisericii.

"Dintre acestia 69% (fata de 57%) se asteapta "la o atitudine mai flexibila" a Bisericii fata de cei recasatoriti, iar 76% nu mai pot suporta, nici in ceea ce-i priveste pe ei si nici pe copiii sau parintii lor, sa ramana neimpartasiti."

Atunci cand catolicii sunt divortati, opinia lor este imposibil de distins fata de cea a populatiei generale.

"Ei se declara in masa (85%) favorabil unei relaxari a "interzicerii comuniunii".

Se poate vedea deci, concluzioneaza sondajul, o prapastie reala intre opinia catolica si cea a autoritatilor Bisericii Catolice (episcopi, teologi)."

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.