Azerbaidjanul detine 1802 moschei, 10 biserici si 6 sinagogi

Azerbaidjanul detine 1802 moschei, 10 biserici si sase sinagogi

moschei in azerbaidjanCifrele ne-au fost oferite de catre presedintele Comitetului de Stat pentru Lucrul cu Organizatiile Religioase, Hidiat Oraiov, dintr-un raport intocmit pentru o conferinta internationala a comisarilor drepturilor omului, privind “drepturile minoritatilor etnice si culturale ale migrantilor: aspecte juridice si punere in aplicare”, organizata alaltaieri, 16 iunie 2011, in Baku, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

El a mai spus ca, potrivit statisticilor, 96% din populatie este musulmana azera si 4% crestina, evreiasca sau de alte religii.

De asemenea, raportul mai arata ca evreii traiesc in Azerbaidjan, in mod univoc, bine: Satul Rosu din Guba este de exemplu singurul rezidential, dupa Israel, unde evreii locuiesc compact. Aici sunt infiintate doua sinagogi, iar 7 comunitati evreiesti au fost deja inregistrate de catre Comitetul de Stat.

De asemenea, raportul mai spune ca crestinismul a fost una din religiile “de top” in Azerbaidjan: “11 biserici, dintre care 3 ortodoxe si 1 catolica functioneaza chiar in Baku, una ortodoxa si alte biserici in Ganja si Khacmaz”.

In plus, raportul mai arata ca numarul moscheilor construite dupa independenta Azerbaidjanului a ajuns la 595.

“594 de organizatii religioase au fost inregistrate de catre Comitetul de Stat pentru Lucrul cu Organizatiile Religioase pana in aprilie 2009. Avand in vedere amendamentele si anexele la legislatia in vigoare, din acelasi an, inregistrarea organizatiilor religioase a cunosct apoi un nou inceput. Alte 512 comunitati religioase au fost inregistrate imediat dupa modificarile si anexele la legislatie”, se mai spune in acest raport, mai informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.