UN PAS ISTORIC: Noile fundamente ale Bisericii din Cipru – spre o Biserica restaurata complet

Noile fundamente ale Bisericii din Cipru

in data de 13 septembrie 2010, Sfantul Sinod al Bisericii Ciprului s-a reunit intr-o sedinta speciala la care au participat presedintii celor trei puteri, executiva, legislativa si judecatoreasca, in vederea aprobarii oficiale a Cartei noi fundamentale a Bisericii, in care se prevad o serie de reforme importante, destinate a "raspunde exigentelor timpului prezent si abordarii punctelor slabe ale Cartei anterioare, in scopul mentinerii relatiilor stranse intre liderii bisericii si popor".

©Traducere si Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Andreea Zahariea


in cadrul acestei intalniri, presedintele Republicii Cipru, Dimitris Christofias, a insistat in mod special asupra textului: "Biserica, o institutie care apartine tuturor", "este angajata, prin preotii si ierarhii sai slujitori, in indeplinirea sarcinii importante de transmitere a invataturilor lui Hristos, a religiei noastre, incat aceasta sa ajunga la oamenii simpli, care sa devina dupa chipul si asemanarea Sa(…) Propovaduirea lui Hristos se adreseaza oamenilor simpli spre mantuirea sufletelor lor si nudoar atat".

Principalele noutati in noua Carta sunt:

– Crearea a 13 eparhii, care sa permita Bisericii Ciprului sa aiba un Sinod complet autocefal, cu 17 episcopi, ea nemaifiind obligata sa se indrepte catre alte biserici pentru rezolvarea problemelor interne.

– infiintarea a trei eparhii regionale, in conformitate cu o practica veche a Bisericii din Cipru, pentru care arhiepiscopii si mitropolitii sa delege competente administrative si pastorale.

– Schimbarea modului de alegere a Arhiepiscopilor si Mitropolitilor: conform cu sfintele canoane, poporul desemneaza orice membru al clerului care ar indeplini conditiile, iar Sfantul Sinod va alege, prin intermediul unui vot secret dintre trei candidati care au castigat cel mai mare numar de voturi. Pe de alta parte, un arhiepiscop sau un mitropolit care se afla in incapacitate medicala, in indeplinirea sarcinilor sale, poatr fi inlaturat prin decizia a cel putin trei sferturi din Sinod.

– Cesionarea provizorie a 4 parohii din suburbiile Nicosiei, oras din Cirena (situat in teritoriul ocupat), astfel incat Mitropolitul sa-si poata exercita functia de pastor.

– Crearea unui tribunal ecleziastic si recunoasterea dreptului acuzatului la asistenta juridica, ca si dreptul de a face apel, printr-un episcop, la Patriarhia Ecumenica de Constantinopol, conform cu sfintele canoane.

– Mariajul: Noua Carta recunoaste casatoria civila si extinde la 25 de ani diferenta de varsta permisa intre viitorii parteneri. La desfacerea casatoriei, Carta a adaugat o separare de facto, de patru ani, drept cauza de divort (asemanatoare legislatiei privind casatoria civila), dar nerecunoasterea dreptului Statului de a anula Taina Casatoriei ramane in vigoare.

Cu aceeasi ocazie s-a mai aprobat si crearea unui fond unic, cu participarea arhiepiscopiilor, mitropoliilor, bisericilor si manastirilor stavropighii, conceput pentru a asigura plata salariilor preotilor de parohie, indiferent de provincia ecleziastica in care acestia isi indeplinesc atributiile.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 35/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.