Un profesor – arhitect de elita pare sa fi descoperit secretul prin care 10.000 de oameni (… analfabeti) au reusit sa ridice vechile piramide egiptene

Oamenii de stiinta din intreaga lume au incercat sa inteleaga modul in care egiptenii au construit piramidele lor gigant. Astazi, un arhitect dar si cercetator la Universitatea Norvegiana de ?tiinta si Tehnologie (NTNU) spune ca are raspunsul la acest puzzle vechi, nerezolvat. Cercetatorii au fost atat de preocupati de greutatea pietrelor incat pana intr-un final au tendinta de a trece cu vederea doua probleme majore esentiale:

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


– cum au stiu egiptenii, exact, unde sa plaseze blocurile extrem de grele ale constructiilor?
– cum de a existat un arhitect atat de capabil incat sa comunice planurile detaliate, extrem de precise, fortei de munca, asigurata practic de 10.000 de oameni… analfabeti?

Acestea s-au numarat insa printre intrebarile cu care s-a confruntat Ole J. Bryn, un arhitect si un profesor asociat la Facultatea NTNU de Arhitectura si Arte Plastice, din momentul in care a inceput examinarea “Marii Piramide Khufu din Giza”. “Piramida lui Khufu”, cunoscuta mai mult ca “Piramida lui Keops”, consta din 2.300.000 blocuri de calcar, cu o greutate totala de aproximativ 7 milioane de tone. Avand 146,6 metri inaltime, acesta detine recordul celei mai inalte structuri construite in ultimii aproape 4.000 de ani.

Ceea ce a descoperit Bryn, in final, a fost destul de simplu. El este de parere ca egiptenii au inventat sistemul modern de masurare in constructii (planurile de proiectare cu trasaje grila – vezi foto), prin separarea sistemului de masurare de structura insasi a cladirii fizice, introducand astfel termenul de… toleranta, cum este ea numita astazi in inginerie si in domeniile arhitecturale.

Bryn a studiat planurile a 30 de piramide egiptene vechi, si a descoperit un sistem de precizie, care le-a facut egiptenilor posibila atingerea punctului de sus al piramidei, ultimul si cel mai inalt, varful, cu un grad impresionant de exactitate. Prin studierea si prin executarea unui plan al piramidei reusesti sa pregatesti o moderna documentatie de proiect, nu doar pentru una, ci pentru toate piramidele oricarei perioade.

Atata timp cat arhitectul cunoaste dimensiunile principale ale unei piramide, el poate proiecta cladirea ca si cum ar fi facut-o cu o cladire moderna, dar cu metodele de constructie si masuratorile cunoscute din Egiptul antic, spune Bryn.

intr-un articol stiintific publicat in mai 2010 in Jurnalul Nordic de Cercetare Arhitecturala, Bryn luase in discutie aspecte care pot explica construirea unei multitudini de piramide egiptene, pornind de la un plan de constructie-grila, si nu de la cladirea fizica in sine, ca punct de plecare al analizei.

in cazul in care principiile din spatele desenelor lui Bryn sunt corecte, atunci arheologii vor avea o noua "harta", care demonstreaza ca piramidele nu sunt o "adunatura de roci imprecise din punct de vedere structural", ci, mai degraba, cu o structura incredibil de precisa.

Constatarile lui Ole J. Bryn au fost prezentate si explicate in cadrul expozitiei The Apex Point din Trondheim, in perioada 13 septembrie – 1 octombrie 2010. Aceasta expozitie este parte oficiala a programului dedicat centenarului (1910-2010) Universitatii Norvegiene de ?tiinta si Tehnologie.

Ole J. Bryn este de formatie arhitect, fost practicant, si detine in prezent o pozitie de profesor asociat la Facultatea de Arhitectura si Arte Plastice, Universitatea Norvegiana de ?tiinta si Tehnologie (NTNU) din Trondheim, Norvegia.

Dezvoltarea teoriilor lui Bryn pe marginea proiectarii tip grila a imobilelor, utilizate in cazul piramidelor egiptene, a beneficiat de colaborarea Dr. Michel Barsoum, distins profesor al Departamentului de ?tiinta si Ingineria Materialelor, Universitatea Drexel, Philadelphia.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 38/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.