Un tanar din Cartagina antica, de acum… 2500 de ani, “readus la viata”, dupa un model virtual (Ariche din Byrsa)

Ariche din Byrsa Cartagina AFP Lacasuri Ortodoxe: din Cartagina, Tunisia (AFP/Yahoo News)
imbracat intr-o tunica din panza alba, cu sandale in stil antic cartaginez si un pandantiv si margele asemenea celor gasite alaturi de ramasitele sale pamantesti, cu o varsta de… 2.500 de ani, "Ariche" a fost in mod virtual readus la viata, pe dealul sacru Byrsa, unde acesta se nascuse.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Rezultat al cooperarii stiintifice intre Franta si Tunisia, tanarul a fost remodelat si s-a intors pe pamantul sau natal, in Cartagina istorica – tinut Biblic – un oras-stat care a durat din anul 814 i.Hr. pana in 146 i.Hr. Acesta va fi pus la loc de cinste, in muzeul din Cartagina moderna de azi, la nord de Tunis.

"Distanta care separa secolele a fost stearsa, oasele unui tanar care a trait aici cu sase secole inaintea erei noastre fiind acoperite cu carne, iar ochii recapatandu-si lumina", a declarat ambasadorul francez Pierre Menat, la deschiderea expozitiei, in ultimele zile ale lunii octombrie 2010.

Istoria moderna a Byrsei a inceput in 1994, odata cu descoperirea intamplatoare a unui mormant aflat pe flancul sudic al dealului, care este unul dintre sit-urile cele mai renumite din Cartagina antica. O echipa comuna franco-tunisiana s-a deplasat aici pentru sapaturi.

"Disparut prea curand, prematur, din viata si de langa cei apropiati(…) el a fost fara indoiala un tanar nascut nobil iar trupul sau a fost inmormantat in acest pamant african generos", a spus Leila Sebai, presedinte al Consiliului International al Muzeelor si comisionar al expozitiei.

Un studiu antropologic efectuat asupra scheletului a aratat ca tanarul a murit la o varsta cuprinsa intre 19 si 24 de ani, avand un fizic destul de robust si masurand o inaltime de 1,7 metri, conform cu o descriere a lui Jean Paul Morel, director al Echipei arheologice franceze din Byrsa Cartagina.

Tanarul din Byrsa a fost rebotezat Ariche – insemnand Omul Dorit – la initiativa Ministrului Culturii, Abderraouf Basti, care a inaugurat expozitia.

Ariche si-a recastigat un aspect apropiat de viata umana, foarte apropiat de fizionomia unui cartaginez al secolului 6 i.Hr., dupa o reconstructie dermoplastica intreprinsa in Paris de catre Elisabeth Daynes, un sculptor specializat in reconstructii hiper-realiste.

"El revine printre noi datorita rigorii stiintifice, in special a celei paleo-antropologice si a medicinei legale, dar, de asemenea, datorita magiei artei, a lui Daynes Elisabeth, care stie cum sa aduca la loc multe fete din trecutul indepartat", a spus Sebai.

Ariche din Byrsa Cartagina AFP

Reconstructia dermoplastica se bazeaza pe o tehnica stiintifica ce permite expertilor restabilirea caracteristicilor unui individ, cu precizie de 95%, desi unele aspecte, cum ar fi culoarea ochilor si a parului, raman partial subiective, a adaugat ea.

"Putem vedea clar ca aceasta marturie exceptionala din Cartagina epocii Punice, este un om mediteranean, avand toate caracteristicile", remarca Sihem Roudesli, un paleo-antropolog al Institutului Patrimoniului National Tunisian.

"Sper, ca si in cazul contemporanilor sai, legendari marinari si civilizatori, acest tanar sa poata calatori peste mari pentru a da marturie si pe alte continente despre maretia Cartaginei", a spus Menat.

"Repatriat" pe 24 septembrie 2010, Ariche va fi prezentat la Byrsa pana la sfarsitul lunii martie 2011, cand se va deplasa in Liban, tara fenicienilor care au fondat Cartagina, pentru o expozitie a Universitatii Americane din Beirut.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 43/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.