(ALBUM FOTO) Emiratele Arabe Unite deschid publicului o manastire nou descoperita, datand din sec. VII

sir bani yas descoperire Arabia Saudita

Lacasuri Ortodoxe: din Dubai
Emiratele Arabe Unite deschid publicului o manastire datand din sec. VII

Emiratele Arabe au deschis pentru public singurul sit istoric crestin aflat pe teritoriul acestora, o manastire datand din secolul al saptelea dupa Hristos, conform rapoartelor presei locale.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Ruinele manastirii, apartinand de biserica nestoriana (siriaca orientala), care a fost construita in jurul 600 dupa Hristos, de o comunitate de 40-60 calugari, au fost descoperite in anul 1992, pe insula lui Sir Bani Yas din emiratul Abu Dhabi.

sir bani yas ceramica din manastirea Arabia saudita descoperire

Manastirea este considerata "singurul sit pre-islamic crestin cunoscut in Emiratele Arabe Unite", potrivit ziarului National din Abu Dhabi.

Locuitorii acestor tinuturi cunoscute astazi sub numele de Emiratele Arabe Unite, s-au convertit la Islam in secolul al VII-lea dupa Hristos.

"Cu 20 de ani in urma nu ne-am fi imaginat deloc ca crestinii au ajuns in departarile din sud si est", in regiunea Golfului, a declarat pentru ziar liderul echipei de arheologi de pe acest sit, Joseph Elders, care este arheologul Bisericii Anglicane.

Insula, de 87 km patrati, lasa sa fie descoperite in continuare alte vestigii care demonstreaza ca acesta a fost locuita de peste 7500 de ani, in special in timpul sezoanelor pescuirii de perle.

sir bani yas descoperire Arabia Saudita

Crestinismul s-a raspandit in intregul Golf, intre anii 50 – 350, urmand rutele comerciale. Locuitorii asezarii au apartinut, probabil, Bisericii nestoriene sau Bisericii Rasaritene. Cercetatorii cred ca aceasta comunitate bogata a fost alcatuita dintr-un amestec de oameni din mai multe zone aflate de-a lungul Golfului si din localnici, care vorbeau siriaca si araba.

Comunitatea a ales, probabil, sit-ul, pe baza locatiei sale de forma unui port natural protejat.

sir bani yas descoperire manastire

Arheologii au descoperit 15 tipuri de ceramica in complex. Complexul cuprinde in sine chiliile calugarilor, bucatariile si locuri pentru animale, inconjurate de o curte ce cuprinde Biserica dominand centrul. Artefactele, incluzand boluri, borcane, vase de sticla si vase ceremoniale, arata ca monahii aveau legaturi cu Irakul, India si poate Bahrainul de astazi.

Asezarea a rezistat pana aproximativ in anul 750 d.Hr. si pare sa fi fost abandonata in mod pasnic. Raspandindu-se influenta Islamului, comunitatea, probabil, s-a diminuat lent, calugarii luptand pentru a gasi noi adepti.

sir bani yas descoperire manastire

Sit-ul arheologic, deschis recent, a fost excavat intre 1993 si 1996, sub patronajul Sheikh-ului Zayed, fondator al Emiratelor Arabe Unite, care a folosit Insula Sir Bani Yas ca refugiu. Cercetarile de teren au fost oprite pana in 2009, cand Sheikhul Mohammed bin Zayed, printul mostenitor al Abu Dhabi, a ordonat reluarea excavarilor.

"Suntem incantati sa deschidem acest sit vechi, pentru public, oferind vizitatorilor o introspectie in istoria bogata a Insulei Sir Bani Yas si a Emiratelor Arabe Unite", a declarat Sheikhul Sultan bin Tahnoun Al Nahyan, presedintele Dezvoltarii Turismului si Companiei de Investitii (TDIC).

"Suntem mandri de patrimoniul nostru si, prin urmare, ne axam pe crearea unei destinatii turistice in care oaspetii sa fie in masura sa se bucure de un turism multi-experimental, cuprinzand o varietate de activitati si protejand in acelasi timp si conservand istoria si cultura tarii noastre, precum si mediul natural al insulei".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 48/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.