publicat în: Arhivă

Mare Sedinta CEDO, in 30 iunie 2010, pe tema crucifixelor din Italia

Lacasuri Ortodoxe: din Strasbourg, Franta (Consiliul European / France Presse)

Mare Sedinta CEDO, in 30 iunie 2010, pe tema crucifixelor din Italia

Marea Camera a Curtii Europene a Drepturilor Omului se va intalni in data de 30 iunie 2010, pentru a examina un recurs al Italiei care a fost condamnata pentru prezenta crucifixelor in scolile de clasa, au declarat oficialii CEDO, miercuri, 2 iunie.


in afacerea "Lautsi contra Italia", condamnarea Italiei, din 3.11.2009, de catre Curtea de la Strasbourg, a dat nastere unor reactii puternice in peninsula.

Curtea a hotarat ca prezenta crucifixelor in salile de clasa incalca atat dreptul parintilor de a-si educa propriii copii, conform credintei lor, cat si dreptul copiilor la libertatea religiei.

incepand din anul 1984, catolicismul nu mai este oficial religie de Stat in Italia, dar ordonanta adoptata in 1920, sub fascisti, care sustine prezenta crucifixului in scoli, nu a fost niciodata abolita.

Marea Camera va organiza o audienta in 30 iunie, inainte de a se pronunta intr-o maniera definitiva.

CEDO a precizat ca, intre altele, 10 state membre (Armenia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Lituania, Malta, Monaco, San Marino, Romania si Rusia) si alti 33 membri ai Parlamentului ar putea actiona simultan in acest caz, in sprijinul Italiei.

Este prima data cand o problema strange laolalta mai multi “intervenienti terti”, un statut care le permite acestora transmiterea de comentarii scrise si orale catre instanta.

Curtea de la Strasbourg a fost sesizata de o mama italiana, Solie Lautsi, refuzata de instantele italiene pe aceasta tema.

Judecatorii europeni au apreciat ca crucea ar putea fi usor interpretata de elevii de toate varstele, ca un simbol religios, un semn care poate fi perturbator pentru elevii de alte religii sau atei.

Curtea a constatat in unanimitate, o incalcare a articolului 2 din Protocolul 1 (dreptul la educatie), coroborat cu articolul 9 al Conventiei (libertatea de gandire, constiinta si religie).

CEDO a acordat reclamantului 5.000 de euro pentru daune morale.

©Traducere si Redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin