Apel la laicitate, afisat in marime 4×3 in fata guvernului rus

duhul ortodoxiei Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Apel la laicitate, afisat in marime 4×3 in fata guvernului rus

Blogerii rusi au inchiriat un panou in fata sediului guvernului, in scopul afisarii in format mare a unui mesaj care reaminteste ca Rusia este stat laic, lansand o campanie impotriva rolului jucat de biserica ortodoxa din tara.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Organizatiile religioase sunt separate de stat si egale in fata legii", aminteste posterul de patru pe trei metri, citand articolul 14 din Constitutia Rusiei.

"Acesta este raspunsul nostru la panourile ce contin citate din Biblie", a declarat pentru AFP Artiom Safranciuk, din Asociatia Sens Bun, creata prin Internet.

El a explicat ca lansarea campaniei a durat 3 luni, din cauza reticentei Consiliului Local si a companiilor de publicitate care afiseaza mesaje multimedia.

Conform acestuia, campania ruseasca s-a inspirat din campania britanica a autobuzelor ateiste care circulau prin orase.

"Exista, in acest moment, un dezechilibru in Rusia, in favoarea organizatiilor ortodoxe. in scoli si fortele armate se face propaganda ideilor religioase, iar o lege a fost aprobata cu privire la retrocedarea proprietatilor religioase catre biserici", a spus Safranciuk Artiom.

Initiatorii campaniei au inceput sa stranga fonduri pentru a inchiria camioane si a lipi postere cu articolul 14 din Constitutie sau cu inscriptia "Se pare ca Dumnezeu nu exista. Fa singur lumea mai buna".

Biserica Ortodoxa Rusa, in renastere dupa colapsul sovietic din 1991, s-a apropiat mai tare de Stat, in special sub presedintia lui Vladimir Putin (2000-2008), actualul sef al guvernului.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 50/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.