Sexualitatea, din noile manuale din Franta, naste reactii din partea Bisericii: Stiinta si Viata pe Pamant

intrarea oficiala a sexualitatii in scoliDirectia de invatamant catolic a avertizat institutiile sale scolare aflate in Franta, cu privire la noile manuale de "Stiinta si Viata pe Pamant" (SVT) – programate sa apara in luna septembrie 2011, destinate elevilor din nivelele primare de invatamant – care ar contine elemente legate de sexualitate si diferentele dintre sexe, informeaza LONews – un serviciu al Agentiei de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Intr-o scrisoare trimisa in data de 27 mai 2011 directorilor Diecezani din Sistemul de Educatie Catolica, care a fost dezvaluita ieri, joi, 2 iunie 2011 de Le Figaro si de France Presse – aceasta din urma obtinand o copie a scrisorii – Claude Berruer, secretarul general adjunct al Educatiei Catolice afirma ca "teoria sexelor, difuzata in mediul nostru, necesita cu siguranta unele dezbateri cu liceenii".


Aceasta scrisoare denunta o parte a programei SVT privind sexualitatea, in special capitolul „Devenind barbat sau femeie”, care se refera implicit la teoria sexelor, punand accentul pe sex, considerat insa ca o pura constructie sociala, cand vine vorba despre diferentele sexuale".

Identitatea sexuala masculina sau feminina, in conformitate cu aceasta teorie, nu este un dat antropologic, ci o orientare", critica scrisoarea.

"Prin urmare, este util sa li se atraga atentia liderilor de scoala, pentru ca acestia sa stie sa selecteze manualele la aceasta disciplina", spune Berruer.

Seful Educatiei Catolice a declarat pentru AFP ca a analizat patru sau cinci carti de SVT.

"Teoria sexelor afirma ca toata lumea isi alege identitatea ei sexuala. Noi spunem ca exista un standard. Fiecare se naste baiat sau fata, si contestam faptul ca ar exista posibilitatea alegerii sexului", a declarat Berruer.

"Confederatia Nationala a Asociatiilor Catolice (CNACF) a remarcat, de asemenea, continutul acestor carti, si a ajuns la aceeasi concluzie”, mai spune el.

CNACF, care a studiat doua manuale, reclama faptul ca tinerilor din clasele primare li se ofera "o privire de ansamblu asupra sexualitatii si bolilor mortale (contraceptive), fara o dezvoltare a relatiei, a dragostei, a daruirii de sine si a deschiderii fata de viata".

"In cele din urma, aceste doua carti ofera o vedere tehnica asupra sexualitatii, caz in care organismul este redus la dimensiunea sa materiala. Aceasta este o sexualitate care este descrisa ca fiind similara cu cea a animalelor, cu continuitate in comportament, si lipsita de sens(…). Un fel de falsa libertate care te invita sa-ti alegi orientarea sexuala la o anumita varsta, lipsind deja criteriile structurale, in special in zona sexualitatii", se plange CNACF.

Potrivit Le Figaro, un manual al editurii Bordas ar spune ca "daca intr-un grup social exista o apreciere foarte puternica a cuplului de tip heterosexual si o puternica homofobie, probabilitatea este mare ca persoanele mai tinere sa isi insuseasca scenariul heterosexual", mai informeaza LONews – un serviciu al Agentiei de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Un responsabil al Bordas, citat de jurnal, a recunoscut "o anumita stangacie in dezvoltarea unei parti” din manual. Dar, pentru prima oara prin programa „ni se cere sa discutam despre influenta contextului asupra comportamentului sexual. Nu este nimic socant", s-a aparat Mahin Bailly.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.